Glas Javnosti

UŽIVO: PROTEST ISPRED VLADE SRBIJE – Zahtevaju ostavke, neće litijum, nema odustajanja!

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Ispred Vlade Srbije održava se protestni skup na inicijativu Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) koji je pozvao druge asocijacije i sve nezadovoljne građane da se pridruže i ne razilaze se do ispunjenja zahteva.

Najavljen je i dolazak poljoprivrednika. Povod za protest, čiji početak je najavljen za 15 sati je, kako navode iz SEOS-a, to što je nakon poslednjih izjava predstavnika vlasti i kompanije Rio Sava jasno da je “narod prevaren i izigran lažnim stavljanjem tačke na projekat Jadar”.

 – Rio Tinto u dolini Jadra i dalje kupuje imanja, pravdajući se prvo time da su to kupovine koje su ugovorene pre uredbe Vlade Srbije, a sada se više i ne pravda jer u rukama ima punomoćje Puteva Srbije po kom im je odobreno da za račun države rade projektnu dokumentaciju i otkupljuju parcele na trasi pruge i brze saobraćajnice koje se grade isključivo za potrebe rudnika – ističu u SEOS-u. Navode i slične primere u mnogim drugim delovima Srbije gde se vrše istraživanja i planiraju rudnici.

Iz SEOS-a podsećaju i na Narodnu inicijativu za zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora na teritoriji cele Republike, koju je potpisima podržalo oko 38.000 građana, a koja još uvek nije razmatrana u Skupštini Srbije. Pozvali su građane da se sa protesta ispred Vlade ne razilaze dok se ne ispune zahtevi, a to su, kako su precizirali: ostavka predsednika Republike Srbije, ostavka Vlade Srbije, raspuštanje Narodne skupštine i oslobađanje RTS-a. To su preduslovi za našu dalju borbu, poručuju iz SEOS-a. Glas javnosti na kanalu Glas info uživo prenosi protest ispred Vlade Srbije.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR