Glas Javnosti

UŽIVO: PROTEST “NE DAMO NAŠE LAURE” – SMENITI DOLOVAC I STEFANOVIĆA! (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Ispred Vlade Srbije za 16 sati zakazan je novi protest pod nazivom “Ne damo naše Laure!”, u znak podrške smenjenim tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović.

Prethodni protest održan je drugog marta, kada su se učesnici posle okupljanja i obraćanja ispred Vlade Srbije uputili ka zgradi u kojoj je smešteno Republičko javno tužilaštvo. Zatraženo je da u roku od pet dana budu smenjeni republički javni tužilac Zagorka Dolovac, viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović i njegova zamenica Brankica Marić, kao i da tužiteljke Savović i Paunović budu vraćene na svoja ranija radna mesta sa kojih su premeštene.

Skup podrške smenjenim tužiteljkama organizuju beogradski advokati. S obzirom na to da zahtevi nisu ispunjeni u pomenutom roku, članovi Organizacionog odbora protesta "Ne damo naše Laure" predao je osmog marta na pisarnici Državnog veća tužilaca u Beogradu inicijativu za razrešenje republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac, višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i njegove zamenice Brankice Marić.

– Sada nema prostora za manipulaciju, DVT će u narenom periodu morati da se izjasni po ovoj inicijativi, da sprovede postupak i da zauzme stav – da li je zahtev za razrešenje prihvatljiv ili ne – ističe advokat Ivan Ninić.

I današnji skup, kako je najavljeno, završava se protestom ispred zgrade Republičkog javnog tužilaštva u Nemanjinoj ulici u Beogradu.

Da podsetimo, povod za organizovanje protesta je smena, odnosno premeštaj iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal tužiteljki Savović i Paunović, i to ubrzo po hapšenju osumnjičenih za malverzacije u Elektroprivredi Srbije. Premeštajem na niži položaj njima je praktično oduzet ovaj  predmet na kome su radile.

Naziv protesta “Ne damo naše Laure” inspirisan je Laurom Koveši, rumunskom heorinom pravosuđa koja je svojevremeno u zatvor poslala veliki broj korumpiranih političara, ministara, senatora, gradonačelnika, direktora državnih kompanija i drugih funkcionera.

Glas javnosti uživo, na kanalu Glas info, prati protest ispred Vlade Srbije. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR