Glas Javnosti

UŽIVO! JASENOVAC I GENOCID: PRIZNATI I OSUDITI ZLOČINE USTAŠKO-FAŠISTIČKOG REŽIMA (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Povodom 78 godina od ustanka zatočenika logora smrti Jasenovac i upravo održane međunarodne konferencije „Glasovi Jasenovca: Saglasni i suprotstavljeni narativi”, u Beogradu se održava konferencija za medije koju organizuje Institut za istraživanje Jasenovca.

Organizatori će, kako je najavljeno, na konferenciji za novinare pozvati međunarodnu javnost da prizna i osudi zločine ustaško-fašističkog režima „Nezavisne Države Hrvatske“.

Institut za istraživanje Jasenovca, njujorška nevladina organizacija koja se bavi istorijom genocida ustaške NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu, bila je domaćin 21. godišnje međunarodne naučne konferencije održane proteklog vikenda u Hotelu M u Beogradu. Tema skupa „Glasovi Jasenovca: Saglasni i suprotstavljeni narativi” privukla je istoričare i istraživače iz 8 zemalja, uključujući dr Gideona Grajfa (Izrael), dr Rorija Jeomansa (UK), dr Jelenu Guskovu (Rusija), dr Ulriha Šnajdera (Nemačka), dr Normana Markovića (SAD).

Konferencijom je predsedavao profesor Bari Lituči, Izvršni direktor Instituta za istraživanje Jasenovca (SAD). Učesnici su se osvrnuli i na revizionistička nastojanja da se minimizira i negira pokolj stotina hiljada nevinih žrtava, kao i na napore da se rehabilituje fašistički saradnik i rimokatolički nadbiskup Alojzije Stepinac.

Na današnjoj konferenciji za medije, novinarima će se, kako je najavljeno, obratiti novinar Džon Bosnić i profesor Bari Lituči.

Glas javnosti uživo prenosi konferenciju za štampu koja se održava u beogradskom Medija centru.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR