Glas Javnosti

UŽIVO: ISTINA O JASENOVCU 2 DAN. 1 DEO – PROTIV REVIZIONIZMA I POKUŠAJA REHABILITACIJE STEPINCA (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Glas javnosti uživo prenosi konferenciju “Odjeci Jasenovca: Saglasni i sukobljeni narativi” koja se održava u subotu i nedelju, 22. i 23. aprila. Povodom Dana Jasenovca istaknuti domaći i strani stručnjaci i preživela deca iz jasenovačkih logora govore na skupu u Beogradu.

Stepinac, Katolička crkva i revizionistički narativ teme su šestog panela kojim u nedelju započinje drugi radni dan konferencije. „Hrvatska i katolička država: Ustaški režim i verske zajednice u NDH“ tema je obraćanja dr Aleksandra Stojanovića, dok mr Jovan Pejin govori o pokušaju rehabilitacije Stepinca. Mr Goran Šarić iz Hrvatske je svoje obraćanje naslovio: „Dr Alojzije Stepinac i genocid u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“. Moderator je dr Aleksandar Stojanović

Tema sedmog panela je borba protiv revizionističkih narativa kao deo antifašističke borbe. Govornici su dr Jelena Guskova iz Rusije („Zašto se Jasenovac nikad ne sme ponoviti”), prof. dr Nisan Šarifi iz Izraela („Učešće Jervreja Jugoslavije u antifašističkoj borbi”), prof.dr Norman Marković, Rutgers University, SAD (“O revizionističkim narativima o fašizmu i genocidu”) i dr Ulrih Šnajder iz Nemačke, generalni sekretar Međunarodne federacije antifašističkog otpora (FIR) koji je svom obraćanju dao naslov: “FIR i borba protiv istorijskog revizionizma –  Stop revizionističkim deklaracijama u Evropskom parlamentu, rehabilitaciji fašističkih kolaboracionista i skrnavljenju memorijalnih mesta”. Moderator je Džon Bosnić.


Poslednji, osmi panel, nosi naziv „Uloga Holokaust komemoracija u bivšoj Jugoslaviji: Prošlost, sadašnjost, budućnost“, a prvi o ovoj temi govori dr Davor Stipić. Avi Mizrahi i Katrin Korsuš iz Fondacije za Projekat obrazovanja o Holokaustu (Majami, Florida, SAD) govore o temi: „Ko će ispričati moju priču? Traganje za sećanjem, dijalogom i obnavljanjem”, a prof. Bari Lituči o ulozi komemoracije kao obrazovanja o Holokaustu u Institutu za istraživanje Jasenovca i Memorijalnom parku. Moderator je prof. dr Gideon Grajf. Slede pitanja, odgovori i diskusija čime se završava prepodnevni deo drugog dana rada konferencije.

Organizator ovog važnog događaja je Institut za istraživanje Jasenovca, pod rukovodstvom njujorškog profesora Barija Litučija – nevladina i neprofitna organizacija, osnovana u SAD 1998. godine, posvećena obrazovanju sveta o fašističko-nacističkim genocidima protiv Srba, Roma i Jevreja na Balkanu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR