Glas Javnosti

UŽIVO: I POSLE 25 GODINA NEPOZNATA SUDBINA ZDRAVSTVENIH RADNIKA OTETIH NA KOSOVU I METOHIJI (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

,,Otvorite vrata istini… Neizvesnost ubija” – naziv je konferencije za novinare posvećene zdravstvenim radnicima koji su ubijeni i oteti na Kosovu i Metohiji.

Među žrtvama užasnih represija, fizičkih likvidacija od strane albanskih ekstremista, bili su vrhovni stručnjaci medicine srpske nacionalnosti čija su imena i danas ostala poznata i cenjena u domaćoj i stranoj literaturi, podsećaju iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji, koje organizuje konferenciju za medije.

– Povodom obeležavanja 23 godine rada Udruženja i 25 godina od prvih otmica zdravstvenih radnika, obraćamo se široj javnosti apelom za ubrzanje procesa traženja nestalih lica – poručuju iz Udruženja.  

Zdravstveni radnici na Kosovu i Metohiji, ističu u Udruženju, ostali su dosledni svojim etičkim principima i datoj Hipokratovoj zakletvi.

– Svoje živote su stavili u službu humanosti. Verovali su i u garancije međunarodnih snaga i potpisanoj Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja je garantovala bezbednost i sigurnost svim građanima Kosova i Metohije. Oteti su ih ili ubili oni o čijim su se životima i zdavlju starali decenijama – ističu u Udruženju.


Od 1998. do 2000. godine, kako navodi udruženje, oteti su zaposleni u zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji: dr Josif Vasić, Mile Vuksanović, Stamen Genev, dr Zlatoje Gligorijević, Svetomir Mikić, Borislav Pavić, Duško Patrnogić, dr Nebojša Petković, dr Aleksandar Stanojević, Aleksandar Todorovski, dr Andrija Tomanović, dr Đorđe Tošković i Dimitrije Šabić. Porodice su došle do posmrtnih ostataka nekih od kidnapovanih, ali je sudbina ostalih i 25 godina od prve otmice još uvek nepoznata. 

Na konferenciji za novinare govore Verica Tomanović, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji, Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, prof. dr Vladimir Đukić, direktor KBC ,,Dr Dragiša Mišović - Dedinje“, rukovodilac Klinike za hirurgiju, prof. dr Suzana Matejić, predstavnik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i zamenik rukovodioca Radne grupe za nestala lica, veštak sudske medicine i Ivana Kostić, predstavnik delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Beogradu, asistent u službi zaštite, nadležna za saradnju sa udruženjima.

Glas javnosti uživo prenosi konferenciju za medije koja se održava u Beogradu, u Press centru Udruženja novinara Srbije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR