Glas Javnosti

STRAVIČNO ZAGAĐENJE U SURDULICI: CRNI DIM, CRVENA VODA, KANCEROGENE MATERIJE! DIMNJAK ‘Knaufa’ BEZ FILTERA?! (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Građani Surdulice ne žive u zdravoj životnoj sredini. Fabrika “Knauf” tokom proizvodnje kamene vune izbacuje u vazduh kancerogene čestice kao što su formaldehid, fenol, amonijak, benzen, kaže u razgovoru za “Glas javnosti” Stojan Ivković iz udruženja “Udahni duboko” iz Surdulice.

- Često se dešavaju akcidenti, često se osećaju neprijatni mirisi i zagađenje oko fabrike, voda koja izlazi iz njenih pogona je crvena, a u fabričkom krugu je brdo, odnosno deponija otpadnih materija koje zagađuju okolinu. “Knauf” ne poštuje zakone Republike Srbije i narušava zdravlje građana – upozorava naš sagovornik.

Fabrika tog tipa ne sme da posluje na jednom mestu duže od 10 godina, kako u Evropskoj uniji, tako i van nje, a u Surdulici radi već duže od 13 godina, navodi Ivković.

Kako se u Surdulici bore protiv zagađenja? Kako na to (ne) reaguju u “Knaufu”, u opštini, Ministarstvu zaštite životne sredine? Na koji način zagađenje utiče na zdravlje ljudi, posebno trudnica? Kako je moguće da nema filtera na fabričkom dimnjaku? Šta piše u studiji uticaja na životnu sredinu? Da li je preseljenje fabrike jedina opcija?

To su neke od tema razgovora koji možete pogledati u priloženoj emisiji.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR