Glas Javnosti

ŠTA SE KRIJE IZA NAJVEĆE INVESTICIJE U VOJVODINI: ZRENJANINSKI LINGLONG IZNAD ZAKONA?! (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas Javnosti

Kompanija Linglong gradi fabriku guma u Zrenjaninu kršeći zakone i propise države Srbije, a javnosti nisu dostupne najvažnije činjenice o toj investiciji, istakli su za Glas javnosti Dušan Kokot, predsednik organizacije Građanski preokret iz Zrenjanina i Hristina Vojvodić, pravni savetnik u beogradskom Regulatornom institutu za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Kamen temeljac za izgradnju fabrike kineske kompanije Linglong, koja je najavljena kao najveća investicija u Vojvodini, postavljen je marta 2019. godine. Za ovu investiciju proglašenu projektom od javnog značaja investitor je dobio i značajnu državnu pomoć: subvenciju od 75 miliona evra i zemljište površine oko 96 hektara. RERI je uradio pravnu analizu iz koje je zaključio da je pomoć dodeljena kompaniji Linglong nezakonita iz više razloga, kaže Vojvodić.

- Jedan od razloga je to što je prenos zemljišta bez naknade u vlasništvo kompanije Linglong izvršen, a da nadležna komisija prethodno nije obaveštena, odnosno nije prethodno utvrdila da je to u skladu sa zakonom. Takođe, ni kompanija, ni nadležni organi nisu prijavili celokupnu državnu pomoć. Na primer, Linglong u slobodnoj zoni ima izvesne carinske i fiskalne olakšice, određena infrastruktura je građena isključivo ili pretežno za potrebe te kompanije, a tu su i neke druge olakšice koje su morale biti uračunate u državnu pomoć. Kada se sve to sabere, zaključujemo da to prevazilazi maksimalni prag državne pomoći – objašnjava Vojvodić. 

Dušan Kokot dodaje da je bilo i drugih izdvajanja kako bi se izašlo u susret kineskom investitoru.

-Kada je parcela bila u pripremi iz budžeta grada Zrenjanina plaćeno je oko 400 miliona dinara za razminiranje terena. Nedavno je Vlada Republike Srbije prenela oko 448 miliona dinara gradu Zrenjaninu za održavanje fiskalne likvidnosti, a nakon toga je na vanrednoj sednici gradske skupštine odlučeno da se istovetna suma novca prebaci javnom komunalnom preduzeću Vodovod i kanalizacija kako bi obezbedio infrastrukturu za snabdevanje vodom Linglonga – navodi Kokot i podseća da građani Zrenjanina već 17 godina nemaju ispravnu vodu za piće. 

Glavno postrojenje, potencijalno najopasnije po životnu sredinu, investitor gradi bez građevinske dozvole i prethodno pribavljene saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, javne rasprave održavane su bez prisustva javnosti, a fabrika će proizvoditi oko 40.000 pneumatika dnevno, što će ugroziti zdravlje ljudi, životnu sredinu i obližnji rezervat prirode Carska bara, neka su od brojnih upozorenja koja su naveli naši sagovornici.

Na koje sve načine Linglong krši zakon, a kakva je u tome uloga države? Koliko postupaka su pokrenuli RERI i Građanski preokret i dokle se stiglo sa tim procesima? Na osnovu čega je država procenila da je fabrika u Zrenjaninu od nacionalnog značaja? Kako se u investiciji od javnog značaja zaobilazi javnost? Zašto su građani ogorčeni i zabrinuti? Da li je fabrici guma mesto u plodnoj ravnici? Kolike će biti plate zaposlenih? Na čijoj su strani država, lokalne i pokrajinske institucije? Zbog čega nije isključena mogućnost korupcije? Koja su pitanja ostala bez odgovora i zašto nadležni ćute? Da li ovakva investicija nanosi štetu i ugledu države iz koje investitor dolazi? To su neke od tema emisije koju možete pogledati u priloženom videu:

 (Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR