Glas Javnosti

SRBIJA ODAJE POČAST HEROJIMA: DA SE NE ZABORAVE JUNACI SA KOŠARA! (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Na godišnjicu završetka bitke na Košarama položeni su venci na spomenik junacima sa Košara koji su tokom NATO agresije 1999. godine odbranili državnu granicu prema Albaniji i tako osujetili planove za kopnenu invaziju – da teroristička takozvana “Oslobodilačka vojska Kosova”, podržana snagama NATO pakta, prodre na teritoriju Srbije.

Vence su položili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, učesnici bitke na Košarama i predstavnici boračkih organizacija. Vučić se pozdravio sa prisutnim borcima i zahvalio im na svemu što su učinili za Srbiju.

Borci sa Košara čuvaju sećanje na danonoćne borbe i na svoje poginule saborce. Kažu da im je bilo najteže kada su stradali njihovi drugovi sa kojima su branili otadžbinu. U bici na Košarama pogunulo je 108 naših boraca, a 265 je ranjeno.

-Bitka na Košarama je posebno važna zato što je slomila napadnu moć, odnosno nije dozvolila glavnim snagama NATO pakta koje su pokušale da izvrše strategijsko iznenađenje u kopnenoj invaziji, da ni pedalj srpske zemlje stave pod kontrolu, odnosno izvrše okupaciju. Planovi NATO pakta su bili da za sedam dana izvrše prodor preko Košara, da raseku snage Prištinskog korpusa, da te jedinice dovedu u poluokruženje i okruženje, do uništenja, da nastave dalja dejstva prema Beogradu, kroz Srbiju, kako bi ostvarili apsolutnu vojnu dominaciju i time stavili Srbiju pod okupaciju – kaže za Glas javnosti pukovnik Ljubinko Đurković, komandant odbrane Košara.

Šta kažu veterani bitke na Košarama? Kako je bilo na braniku domovine te 1999, a kako po završetku NATO agresije? Zašto se dugo ćutalo o Košarama? Da li su se država i društvo odužili junacima koji su branili zemlju od agresora? Koje poruke su poslate 22 godine pošto je bitka okončana?

Ekipa Glasa javnosti bila je na licu mesta, zabeležila odavanje počasti poginulim junacima i razgovarala sa borcima sa Košara i autorom spomenika. Detalje pogledajte u priloženom videu.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR