Glas Javnosti

ŠOKANTAN PRIZOR! EVO KAKVA SU NAM PLUĆA, građani traže istinu o zagađenju (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

U okviru inicijative "Istina o zagađenju" tim “Kreni – Promeni” predao je direktoru Radio – televizije Srbije peticiju sa potpisima više od 20.000 građana koji su podržali zahtev da javni medijski servis u informativnom programu (dnevniku i vestima) blagovremeno obaveštava javnost kada je nivo zagađenosti vazduha u najkritičnijim zonama – crvenoj i ljubičastoj. 

– Ukoliko javni medijski servis u narednih 15 dana ne ispuni zahtev, spremni smo da ponovo na ovom mestu organizujemo daleko masovniji protest – rekla je izvršna direktorka “Kreni – Promeni” Marina Pavlić na konferenciji za novinare ispred zgrade RTS-a u Takovskoj ulici. 

Tim povodom eko-aktivisti su na obližnjem platou izložili “pluća” napravljena od belog pamučnog platna koja su prethodnih nekoliko nedelja bila izložena vazduhu u 20 gradova Srbije i, zbog aerozagađenja, dobila različite nijanse sive, do gotovo crne boje. Najtamnija su “pluća” iz Novog Pazara, potom iz Leskovca, Požege… 

Najveća “pluća”, namenjena Beogradu, ostala su bela zato što nisu ni bila izložena vazduhu naše prestonice jer organizatori nisu dobili dozvolu nadležnih da ih postave na javnom mestu, iako su uputili čak 20 zahteva, objašnjeno je u obraćanju medijima. Jedini grad koji je dao dozvolu da se “pluća” postave je Užice, a u ostalim je to učinjeno zahvaljujući podršci građana i organizacija koji su ustupili svoje terase, dvorišta i slično za tu svrhu.



Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije iz 2016. godine, kako se navodi u peticiji, uzrok smrti 11.500 ljudi u Srbiji povezan je sa zagađenjem vazduha. 

– Gradovi u Srbiji su prethodnih godina među najzagađenijima u svetu. Ovo je pitanje koje kao društvo, bez obzira na bilo kakve razlike, moramo krenuti da rešavamo. Da bismo mogli da ga rešavamo, prvo moramo svi biti informisani – ističe se u peticiji.

Onlajn peticija koju su građani potpisivali prethodnih nedelja, osim direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću, namenjena je i Ireni Vujović, ministarki za zaštitu životne sredine i premijerki Ani Brnabić, ali će njima, kako je objašnjeno, peticija biti uručena ukoliko javni medijski servis ne ispuni zahtev građana. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR