Glas Javnosti

SLAVOLJUB KAČAREVIĆ: MOJE HAPŠENJE JE BILO GENERALNA PROBA ZA UBIJANJE SLOBODNE ŠTAMPE

TV Glas
Autor: Glas Javnosti

Slavoljub Kačarević je bio dugogodišnji novinar i urednik „Politike”, nedeljnika „Intervju”, ali glavni i odgovorni urednik popularnih dnevnih novina „Glas javnosti”. Aktivan je bio u Udruženju novinara Srbije, a rado je predavao i u njihovoj novinarskoj školi. Danas je urednik portala Balkan magazin.

-Novinarstvom se “inficirao”, kako je to nekada bio red, u omladinskoj štampi u tada avangardnom listu “Student”. Ispečenom odlukom i diplomom fakulteta novinarski zanat brusi, početkom 80-ih godina prošlog veka, u “Politici. Visoko tiražni nedeljnik “Intervju” je samo sledeća stanica, ali i izazov kako ga sačuvati u ludilu inflacije koja nemilosrdno guta sav prihoid sa trafika…

-Sa kolegom, iz “Politike”, sjajnim novinarem Draganom Vlahovićem, pravi i sprovodi “pakleni plan” tako što ubeđuju tada jednog od najbogatijih Srba, biznismena Bogoljuba Karića, da preuzme većinski apoket “Inervjua”, ali da se ne menja uređivačka politika!

- “Nije bilo lako ubediti novog vlasnika i prebogatog Bogoljuba Karića da na našoj naslovnoj strani ne mora, kao u “Dugi” kako su ga neki savetovali, da bude obnažena lepotica već ilustracija naše angažovane teme, ali smo uspeli. Ubedili smo ga i zadržali profesionalni identitet “Inetrvjua” svih tih godina”, - svedoči za Glas javnosti Slavoljub Kačarević.

A onda se njegova stvarnost uveliko ubrzava…

Elem, Slavoljuba Kačarevića koji je oduvek bio ona vrsta novinara koji su radni vek proveli živeći od plate, a među kolegama važio za nepotkupljivog, optužuju da uzeo “milion nečega” što nije ni video, ni potpisao da će, ikada, uzeti! Postaje vest iz crne hronike, provodi u pritvoru 13 dana, pošto je uhapšen 28. oktobra 2009. godine. Kao retko koga, pre i posle toga, poznati novinari i urednici, viđeni intelektualci i javne ličnosti podižu glas u odbranu Slavoljuba Kačarevića i bahata vlast, na čelu sa ministrom finansija Mlađanom Dinkićem, se povlači i puštaju ga na slobodu, ali… 

 -“Kad sam već odavno otišao sa rukovodećih funkcija u štampariji i dnevnom listu “Glas javnosti”  policija i tužilaštvo kreću u neku besmislenu istragu protiv mene, ali me kao retko do tada spašava solidarnost javnosti i kolega novinara. Tek sada, sa vremenskom distancom, može se videti da je moje bezumno hapšenje bilo samo generalna proba za obračun sa Rajom Rodićem i gušenjem sloboden štampe u Srbiji, čije rezulatate vidimo i sada”, - priča za Glas javnosti Slavoljub Kačarević.

O detaljima obračuna korumpiranih i bahatih političara protiv Slavoljuba Kačarevića u emisiji pred vama:

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR