Glas Javnosti

SLAVIŠA PAVLOVIĆ, KNJIŽEVNIK: NIN-ova nagrada se dodeljuje za IDEOLOGIJU a ne za KNJIŽEVNOST! (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Roman ’Himerina Krv“ o životu velikog srpskog pesnika Jovana Dučića, autora Slaviše Pavlovića, za kratko vreme postao je bestseler u Srbiji ali i regionu. Kako za Glas Javnosti kaže pisac Slaviša Pavlović, istražujući o životu čuvenog književnika i diplomate saznao je mnogo novih detalja ne samo o samom Dučiću već i o istorijskim dešavanjima koja nisu uvek onakva kakvim ih predstavljaju pobednici.

-Pisati o Dučiću velika je čast ali i odgovornost. Bio je to čovek po svemu poseban i ispred svog vremena. Dućić je bio ne samo jedan od naših najboljih pesnika svih vremena već i jedan od najboljih diplomata koje je Srbija imala. U kojoj god zemlji da je bio ambasador govorio bi tečno jezik te države. Imponovao je i stasom i znanjem i autoritetom. Mnoge je stvari umeo da sagleda bolje od drugih, kaže Pavlović.

Sagovornik Glasa javnosti smatra i da su mnoge stvari mogle biti drugačije da su se sledili principi ljudi poput Dučića i da smo mnoge istorijske zamke mogli da izbegnemo, pogotovo posle Velikog, odnosno Prvog svetskog rata:

-Srbija je kao zemlja pobednica državu gradila sa svojim neprijateljima, vojni komandanti Hrvatri i Slovenci dobijali su kao kadar nove države unapređenja a srpski heroji koji su četiri godine krvarili morali su da se bore da prežive u bedi i soromaštvu, ističe Pavlović.

Pavlović je prokomentarisao i svoje oduistajanje od konkurencije za prošlogodišnju i ovogodišnju NIN-ovu nagradu.

-Ne želim da dajem legitimitet jednopj vašarskoj lakrdiji u šta se pretvorila NIN-ova nagrada. To više nije priznanje za literarnu vrednost već za ideologiju. To bi trebala da bude nagrada književen kritike a u žiriju ne vidim nijednog književnog kritičara. Evo, javno sada kažem da nikada nijedan moj roman neće biti u konkurenciji za NIN-ovu nagradu bez obzira kakav žiri bude bio u budućnosti, jasan je Pavlović.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR