Glas Javnosti

PROBLEMI NA SAVSKOM NASIPU: Primer da DRŽAVA NE FUNKCIONIŠE i da su ZAKONI SUSPENDOVANI! (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas Javnosti

Savski nasip na Novom Beogradu i prostor oko njega jedno je od omiljenih beogradskih šetališta. Međutim, iza idilične slike šetača, rekreativaca i zelenila pored reke, kriju se nimalo ružičaste činjenice koje govore o tome da je Savski nasip ugrožen, da su ugroženi građani i životna sredina.

Problematika vezana za Savski nasip iz mnogo razloga je ilustrativni primer da država ne funkcioniše, da su institucije i zakoni suspendovani, kaže za “Glas javnosti” arhitekta Sonja Pavlović. Stotine nelegalnih objekata, privatna vozila I kamioni koji prolaze nasipom, splavovi bez dozvola, samo su neki od argumenata koje navodi. 

Tokom proteklih godina u velikom koritu reke Save izgrađeno je, kako ističe, više od 300 nelegalnih vikendica, do kojih void, takođe, nelegalni put. Neki su postavili i mostove, visoke ograde i alarme, obezbeđujući tako samo svoje parče reke, otimajući je od svih nas. 

Privilegija pojedinaca bliskih vrhu vlasti

Nelegalna gradnja u ovom delu Beograda naglo je porasla posle 2012. godine, nakon izgradnje vikendice porodice bivšeg predsednika Srbije Tomislava NIkolića, navodi naša sagovornica.

-Došlo se do toga da pojedinci bliski vrhu vlasti mogu da izgrade svoje nelegalne objekte i da za to niko ne snosi odgovornost. Time je suspendovan Zakon o vodama, jer u koritu reke ne bi smeli da se grade nikakvi objekti, osim onih koji su u funkciji vodoprivrede. Suspendovan je i Zakon o planiranju i izgradnji, kao i Zakon o legalizaciji, jer da se poštuju, vlasnici vikendica koji su podneli zahteve za legalizaciju trebalo bi da budu odbijeni. Veliko je pitanje zašto to niko nije uradio u Sekretarijatu za urbanizam i trebalo bi da neko snosi krivičnu odgovornost zbog neobavljanja svog posla. Znači da je suspendovan i Krivični zakonik – konstatuje Sonja Pavlović.

Vlasnici nelegalnih objekata koriste nasip kako bi automobilima došli do vikendica, a tu prolaze i teški kamioni, građevinska mehanizacija neophodna tokom gradnje ili uređenja tih objekata. 

-Nasipom smeju da prolaze samo službena vozila i predviđen je samo za pešake, bicikliste, rekreativce. Nije projektovan da po njemu idu teška vozila. Rampa na nasipu je podignuta, što po zakonu ne bi smelo da se desi. Tako je od nasipa napravljena saobraćajnicu vrlo velike frekvencije. Vozila dodatno rastresaju i slabe nasip, time je ugrožena bezbednost stanovnika grada – upozorava naša sagovornica.

Ko urinira po izvorištu vode za piće

Sve to nisu jedine posledice nezakonite gradnje. Naime, septičke jame nelegalnih objekata ugrožavaju životnu sredinu, a sa druge strane nasipa je izvorište vode za piće Surčinsko polje.

- Dakle, reč je o sanitarnoj zoni zaštite izvorišta, pa ni po tom osnovu niko ne bi smeo da gradi ništa sem onog što je zakonom dozvoljeno. Septičke jame direktno ugrožavaju kvalitet podzemnih voda od kojih Beograđani dobijaju vodu za piće. Možemo, dakle, da kažemo da vlasnici nelegalnih vikendica, uz saglasnost države i grada, uriniraju po našem izvorištu vode za piće – konstatuje Sonja Pavlović.

Osim toga, vlasnici nelegalnih objekata nasuli su velike količine zemlje i drugog materijala i u koritu Save napravili niz prepreka koje, kako upozorava, menjaju hidrauliku vode i predstavljaju dodatnu opasnost za nasip.

Na koje još načine pojedinci, nekažnjeno, obezbeđuju ekskluzivni pogled i ostvaruju profit prisvajajući za sebe deo reke koja je naše zajedničko bogatstvo, ugrožavajući time nasip, zdravlje i bezbednost građana i urbano tkivo grada? Šta je rešenje? Mogu li reke i njihove obale, velika prednost Beograda, biti uređene tako da predstavljaju pravi dragulj u kome će podjednako uživati svi građani, kao i turisti?

Šta smo još zabeležili na Savskom nasipu, pogledajte u priloženoj emisiji:

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR