Glas Javnosti

POGLED 'IZNUTRA' SA DALIBOROM VUČETIĆEM: PRIČE SA KRUZERA! (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas Javnosti

Mnogo je mladih sa ovih prostora, iz regiona, ali i sa svih svetskih meridijana koji u potrazi za poslom, i rešavanju pitanja egzistencije odlaze daleko od svojih domova. Među njima je i naš sagovornik, pisac Dalibor Vučetić koga je put egzistencije odveo na jedan od kruzera.

Život i rad na brodu odrediće potom trajno sudbinu ovog pisca, koji je brodom zaplovio i u svet književnosti, napisavši knjigu priča pod nazivom "Priče sa kruzera".

Knjiga je prema rečima našeg sagovornika ,,nastala prevashodno kao želja da se pomogne mladim ljudima u potrazi za nečim boljim. Da se napiše nešto kao "priručnik" koji može bliže da objasni  celu tematiku kruzera. Kad sam ja kretao na brod tako nešto nije postojalo i mislim da je ovo "to nešto" zaista korisno. Ova knjiga bar malo razjašnjava brojna pitanja koja se nameću svakome ko poželi da zna nešto više na ovu temu.

Kada, kako ste pisali svoju knjigu?

-Želja se pojavila jos dok sam bio na samom brodu. Samo pisanje, u najvećoj meri je odradjivano u vremenskom intervalu od par godina. Kad sam bio kući na odmoru. Kada se misli i utisci najbolje "poslože i slegnu." Kompjuter u krilo i pre svega "noćno" kucanje. Tako mi najbolje i najlakše ide da kucam. To je nešto što me je smirivalo i što sam prosto želeo da uradim. 

Može li se reći da je reč o jedinstvenoj putopisnoj formi ili?  

-Iskreno, po mojoj skromnoj proceni, mislim da je tako. Poslednje što sam želeo jeste da ovo bude "samo" putopis. Da knjiga sadrži samo opise unutrašnjosti broda, lepih plaža, gradova i onog najboljeg što ta mesta nude. Želeo sam da se prikažu različiti aspekti rada na brodu. Organizacija, način rada, uklapanje pojedinca... Sjajne, dobre, ali i loše i negativne strane. Sve što valja, ali i ono što se ne vidi na prvi pogled. Sam naslov knige "pogled iznutra" govori o toj želji i pristupu.  

Vaša knjiga je donekle plod egzistencijalnog puta, borbe za egzistenciju porodice i moze se reci avanturistickog duha... Kako se to spojilo?  

-U pravu ste.  Kao neko ko je bio izbeglica, pa potom odrastao sa posledicama iz "naših" ratova, iz prve ruke sam osetio sve probleme i muke koja prosečna, normalna porodica ima. U takvoj situaciji, egzistencija, posao i plata se prosto nameću kao najveći problemi. Vrlo često se osećamo nemoćni i bespomoćni po tim pitanjima. Svi "mi mladji" trpimo posledice promena politickih sistema u poslednjih nekoliko decenija. Što šta se promenilo od tada, ali na zalost, jedina konstanta je da se od obicnog i normalnog posla i plate veoma tesko zivi. U takvoj situaciji brod je, bar za mene, predstavljao jedno od resenja. Predstavaljao je rešenje a ujedno, razume se i veliku nepoznanicu, samim tim i avanturu. 

U Vašoj knjizi je pored očaravajućih prizora i nesvakidašnje lepote koju dočaravaju i fotografije u knjizi ima brojnih vise nego opasnijh i teskih momenata. U knjizi sve svoje doživljaje podrobno opisujete, ipak, koje biste kao najuzbudljivije posebno izdvojili za naše citaoce?

-Tu se pre svih izdvojila situacija u državi Belize. Država koja predstavlja totalnu egzotiku, divljinu, misteriju, a nekada, na žalost i izvor velikih iskušenja. To smo najviše osetili na vlastitoj koži prilikom tura koje se organizovala u unutrašnjosti Belizea. Tura koja je u startu predstaljala avanturu, čistu prirodu, posetu džungli i sve ono najbolje što može da se doživi tamo, pretvorila se u veliki problem, iskušenje i na žalost, na kraju se čak i tragično završila, gubitkom ljudskog života. 

Na žalost, kruzeri su sada u žizi javnosti zbog svetske epidemije korona virusa. Šta mislite o tome?  

-Vrlo teška i tužna situacija. Zbog same prirode kruziranja, brodovi su zaista veoma izloženi toj opakoj bolesti. Imati na jednom mestu preko 5000 ljudi (u proseku) sa svih strana sveta, predstavlja veoma opasnu startnu poziciju. Bolest ne bira i totalno razumem sve mere koje se preduzimaju da bi se ona zaustavila. Karantin i zabrane plovidbi su mala cena koja mora da se plati, ukoliko može da se spase bar i jedan ljudski život. Svi se nadamo da će ta priča uskoro da dobije sretan kraj. 

(Glas javnosti)

                                            

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR