Glas Javnosti

OTAC PREGAŽENE ANDREE KOJU JE USMRTIO ŽELJKOV SIN: ČESTITAO SAM MITROVIĆU ROĐENJE ĆERKE

TV Glas
Autor: Glas Javnosti

Tragična smrt mlade Andree Bojanić koju je u Ustaničkoj ulici na Konjarniku 2013. godine na pešačkom prelazu usmrtio Aleksandar Mitrović, sin Željka Mitrovića, izazvala je mnoge kontroverze koje su se manifestovale I kroz sudski postupak koji još uvek traje.

Upravo je izašla knjiga “Andrea Bojanić – Zločin bez kazne”, u štampanom i u digitalnom izdanju koje možete pronaći OVDE, koja nije samo svojevrsni spomenik učenici Andrei Bojanić (1996 – 2013).

Filip Mladenović, novinar koji je učestvovao u stvaranju ove knjige ističe da je ovo  nekomercijalno izdanje knjige, dakle nije za prodaju.

-Na primeru ove knjige pokazala se jedna bolja Srbija, saosećajna, solidarna, humana. Knjiga je i čas anatomije srpskog pravosudja, hronologija protiv zakonitog i antiustavnog političkog uticaja na rad sudova i svedočanstvo o jednom nehumanom i korumpiranom režimu na početku XXI veka u Srbiji – objašnjava Mladenović I dodaje da je pokrenuta jedna nova inicijativa pod nazivom “Andrein predlog“.

- Cilj ove ideje je da se rade peticije, kontaktiraćemo Damira Okanoviće iz Agencije za bezbednost saobraćaja, obratićemo se Ministarstvu pravde, dakle počećemo jednu veliku kampanju da ubuduće nestrada nijedno dete u Srbiji jer skandalozno je koliko ljudi ginu, a optuženi bivaju osuđeni na smešno niske kazne – istakao je Mladenović.

Nenad Janković, advokat istakao je da je paradoksalno da se u Srbiji za ovakva krivična dela izriču paradoksalno niske kazne.  

-Statistika koja je neumoljiva pokazuje da se Srbija po broju poginulih u saobraćajnim nesrećama nalazi, uz Rumuniju i Bugarsku, među najnebezbednijim zemljama u Evropi.

Advokat Danko Cvejić podsetio je da saobraćaj ne mora nužno biti povezan sa ljudskim stradanjem, a u prilog tome možda najbolje govori primer grada Osla u Norveškoj.

-U tom gradu za godinu dana nije stradao nijedan pešak niti jedan biciklista. Prekoračenje brzine je glavni faktor smrtnosti u saobraćaju. Prekoračenje od 10 km/h u naselju odnosno, smanjenje brzine sa 60 na 50 km/h smanjuje za duplo šansu pešaka da preživi udar vozila. Mera ograničenja od 30 km/h primenjuje se već u mnogim gradovima Evrope – kaže Cvejić i dodaje da zbog tog ograničenja brzine na 30 km/h u Norveškoj nijedno dete nije nastradalo u poslednjih godinu dana.

Andrein otac Savo Bojanić istakao je da je „Andreina inicijativa“ pokrenuta ne zbog onoga što se desilo njegovoj ćerki, već da se više ne bi desilo nikome.

-Mene srce boli! Meni je jako teško! Daću sve od sebe da ovo uspe i da pokušamo da izvučemo mlade ljude koliko god je moguće – reka je Bojanić.

Podsetimo Andreu je na pešačkom prelazu u Ustaničkoj ulici usmrtio Aleksandar Mitrović, sin Željka Mitrovića koji je pobegao sa lica mesta. Kasnije se u prisustvu advokata i svog oca pojavio u policijskoj stanici. Vezio je brzinom od oko 80 km/h ili čak i većom. Andreu je udarac odbacio 30 metara, izuo je iz obe patike i čarape. Ostala je na mestu mrtva.

-U svojim ranijim izjavama trudio sam se da izbegnem politički deo oko toga zašto postupak toliko traje, pa ću pokušati i sada. Meni je savršeno jasno zašto ovo ovoliko traje i zašto će još trajati. Jako boli kada znate da je po tužilačkom predmetu tražen hitan postupak, a suđenje je počelo nakon dve godine. Ja nemam afiniteta da se svetim. Pobornik sam toga da osveta ništa ne donosi. I Aleksandar je, kao okrivljeni, postao otac. Dobio je ćerku. Čestitao sam mu. Jer smatram da zaslužuje. I nek je sretno i nek bude živo i zdravo – završio je Bojanić.       

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR