Glas Javnosti

OBRAZOVANJE JEDINI IZLAZ IZ NASILJA, BEDE I SIROMAŠTVA ROMSKE DECE I PORODICA (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

„Glas javnosti“ je u okviru projekta pod nazivom „Beograd – spoj svetova“ koji finansira Gradska uprava Grada Beograda, posetio Romski ženski centar Bibija i sa aktivistkinjom Svetlanom Ilić razgovarao o problemima sa kojima se Romkinje suočavaju i o tome kako te probleme prevazići.

Bibija je osnovana 1998. godine sa ciljem da svojim aktivnostima poboljša položaj Romkinja i romske porodice na raznim poljima, kao što su obrazovanje, zdravstvo, zapošljavanje, stanovanje, navodi naša sagovornica.

– Obuhvaćen je ceo spektar aktivnosti kojima se poboljšava položaj romske žene, jer je ona diskriminisana dvostruko, pa i trostruko, s obzirom na to da je žena, Romkinja, još ako, na primer, ima invaliditet… Takođe, Romkinje su uglavnom manje obrazovane, često i neobrazovane, nezaposlene, izložene porodičnom nasilju. Zato radimo na tome da se poboljša položaj romske žene, time i romske porodice, a posebnu pažnju posvećujemo romskim devojkama i devojčicama – ističe Ilić.

Trenutno se radi na projektima koji su vezani za ekonomsko osnaživanje žena, a jedan od njih se odnosi na poboljšanje položaja Romkinja koje su bile ili su i dalje izložene porodičnom nasilju.

– Sa njima se radi set radionica na kojima dobijaju psihosocijalnu podršku. Nakon toga one izaberu zanimanje kojim će se baviti. Mi im plaćamo kurs i pomažemo da nađu posao, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Žene koje su prošle kurseve imaju mentore koji im pomažu da naprave biznis plan, da se zaposle, a mi im kupimo materijal i opremu za rad – objašnjava naša sagovornica.

Zavisno od sredine u kojima žive, Romkinje su zainteresovane za različita zanimanja, pogotovo za ona koja mogu da se rade i kod kuće. U Beogradu, na primer, najviše su bile zainteresovane za kurseve nege i lepote lica i tela. Više od sto žena je završilo obuku za frizera, manikira, pedikira, šminkera, kozmetičara. To je bilo u ranijim projektima. Sada su atraktivnije neke druge oblasti, kao što su knjigovodstvo, rad na računaru, ugostiteljstvo, strani jezici, pogotovo nemački.

Obrazovanje je veoma važno, ukazuje naša sagovornica.

– Edukujemo devojčice, žene, majke, da je obrazovanje jedini izlaz iz nasilja, bede, siromaštva – ističe Svetlana Ilić.

Za 23 godine rada Romski ženski centar Bibija realizovao je i mnogo drugih projekata. U ovoj organizaciji zadovoljni su saradnjom sa gradom Beogradom, opštinama i institucijama na nivou grada. Za svoje aktivnosti Bibija je dva puta dobila nagradu EU za integraciju Roma u ovom delu Evrope.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR