Glas Javnosti

JADAR PONOVO POD UZBUNOM! U strahu smo! Jezero sad ispušta gasove i promenilo boju u prljavozelenu! (VIDEO)

TV Glas
Autor:

Situacija na crvenom jezeru u dolini Jadra je sve gora, počeli su da se pojavljuju mehurovi na površini vode, da se oslobađaju gasovi, voda se menja od bordocrvene do žuto-zelene i boje nafte.

- Svi smo zabrinuti, uplašeni, ovde su podzemne vode, naši bunari su u blizini. Posle izlaska republičkih ekoloških i rudarskih inspektora u nedelju, do sada niko iz državnih i lokalnih institucija ili inspekcija nije dolazio na ovu lokaciju, niti uzeo uzorke, niti je stanovništvo dobilo informacije o poreklu crvene boje - kaže za “Glas javnosti” Marijana Trbović Petković iz udruženja “Ne damo Jadar”.

Ona dodaje da su predstavnici “Rio Sava”, ćerke kompanije “Rio Tinto” u Srbiji, zajedno sa stručnjacima Instituta “Jaroslav Černi” uzimali uzorke sa terena. Njima, kako ističe, stanovništvo ne veruje.

- Nemamo više kome da se obratimo. Svima smo se obraćali, čak i policiji. Kao da se čeka da se nekome ovde desi nešto tragično, pa da onda reaguje država ili vlast, da kažu: evo, mi smo uz narod. Pitam i vlast i sve ovde u Loznici - gde je volja naroda, koga oni brane i štite i od koga kriju podatke koji imaju veze sa svim ovim što se dešava? Ovako živimo 15 godina i sve samo kulminira iz dana u dan, sad se vidi svo brljanje kompanije po terenu, bezočno ponašanje prema prirodi, prema njivama –- ističe naša sagovornica.

Kaže da su obavestili komšije da ne koriste bunarske vode dok se ne urade analize i dok se ne utvrdi da je voda u bunarima ispravna za piće. U okolnim naseljima živi oko 3.000 ljudi. To je uglavnom seosko stanovništvo koje godinama tu vodu koristi za zalivanje bašti, pojenje stoke, a ako je zatrovana voda u jezeru, onda je to verovatno prodrlo i u seoske bunare, jer je zemlja porozna, objašnjava Trbović Petković.  

- Svi smo potreseni, u šoku, a kako niko ne reaguje strah i panika su sve veći. Osećamo se nezaštićeno, obezglavljeno, napušteno. Ne možemo da postignemo da popamtimo i popišemo sve ono što je “Rio Tinto” upropastio za 15 godina istraživanja. Oni nama stalno prete, evo i sad, da će da nas tuže, ali mi smo spremni na sve. Nemamo druge nego da mi sa njima ovde vodimo privatne ratove. Država neće da se bavi pitanjima oko “Rio Tinta”. Očigledno je da ovde nije država Srbija nego država “Rio Tinto”. Prepušteni smo čerupanju od strane multinacionalne kompanije koja nigde u svetu dobro nije donela - zaključuje Marijana Trbović Petković.



Ceo razgovor i najnovije snimke sa jezera možete pogledati u videu ispod.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR