Glas Javnosti

Kapadžija iz BALKANSKE za GLAS JAVNOSTI: PRAVIO SAM KARADŽIĆU ŠEŠIRE DOK GA JE LOVIO HAŠKI TRIBUNAL, bio je majstor u PRERUŠAVANJU i pravi GOSPODIN! (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Mnogo je starih zanata koji izumiru. Na sreću, ima primera da se zanati uspešno prenose s kolena na koleno. To je slučaj sa radnjom “Kapa Rade” u Beogradu u kojoj se punih sedam decenija neguje i unapređuje porodična tradicija kapadžijskog zanata. 

U radnju u Balkanskoj ulici dolazile su mnoge javne ličnosti – glumci, pesnici, pevači, političari. Pravljene su najrazličitije kape za mnoge popularne filmove, serije, pozorišne predstave. Njihove kape i šešire nosili su i Monika Beluči, Orson Vels, Džoni Dep, ističe bračni par Milošević koji nastavlja ono što je davno deda Rade, po kome radnja nosi ime, započeo.

Radovan Karadžić, u vreme kada je za njim uveliko tragao Haški tribunal, svraćao je u radnju, u liku doktora Dragana Dabića, “psihologa i parapsihologa”, priča nam Goran MIlošević i otkriva ko je uvek “slučajno” bio u blizini dr Dabića, s kim je pio kafu, koga je lečio, kakve šešire je nosio…

Koje su poznate ličnosti dolazile u radnju? Ko je bio najveći glavonja? Kako je Džej napravio feštu? Na kojoj “singerici” su šivene kape za Tita i ko ih je naručivao? Koliko vremena treba da se izuči zanat, a koliko da se napravi kapa ili šešir? Da li se može napraviti šešir “na tri sprata”? Za koga su pravili ustaške kape? Kako izgleda rogata kapa? Zašto se strani turisti oduševe kada uđu u zanatsku radnju? Može li industrija da zameni stare zanate? Kako država može pomoći da stari zanati opstanu? Zbog čega su dobili priznanje “Heroj Beograda”? Ko je sadašnji, a ko budući gazda radnje? O tome govore čuvari tradicije – Vera i Goran Milošević.ž

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR