Glas Javnosti

KAD VODA POCRVENI, A JAGANJCI UGINU...KATASTROFA: AKO DOZVOLE RUDNIKE, SRBIJA VIŠE NE POSTOJI (FOTO+VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Kako je to kada saznate da voda koju pijete sadrži količine opasnih supstanci koje višestruko premašuju dozvoljene, kada ona kojom punite dečji bazen pocrveni, kada jaganjci koji su pili tu vodu uginu - to znaju meštani naselja nadomak Valjeva u kojima se vrše istraživanja litijuma.    

O tome je za „Glas javnosti“ govorila Gordana Jelisavčić iz valjevskog pokreta „Marš s Kolubare“ koja ukazuje da se, iako je kanadska kompanija „Eurolitijum“ trenutno obustavila istraživanja, posledice i dalje osećaju, a opasnost još nije prošla.

Analize vode iz bunara u tim područjima, čiji su rezultati nedavno objavljeni, pokazale su, kako se navodi, povećan sadržaj bora, arsena, litijuma, gvožđa, natrijuma i drugih štetnih materija, što utiče na zdravlje ljudi, biljni i životinjski svet, zemljište, vazduh...
rudnik1 Foto: Glas javnosti ruidnik2 Foto: Glas javnosti

Naša sagovornica navela je brojne zabrinjavajuće pojedinosti koje govore o ekološkim problemima sa kojima se suočavaju stanovnici Valjevsko – mioničkog basena koji se pretežno bave poljoprivredom. Upozorila je na, kako je istakla, katastrofalne posledice koje bi dalja istraživanja i eventualni rudnici ostavili po zdravlje ljudi i životnu sredinu ne samo u tom kraju, već i šire.

U priloženom videu pogledajte ceo razgovor, a imaćete priliku da vidite i kako izgleda poljoprivredno zemljište ugroženo istražnom bušotinom iz koje curi voda puna opasnih materija. 



 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR