Glas Javnosti

KAD DRŽAVA ZAKAŽE: GRAĐANI ŠTITE SAVSKI NASIP, ŽALE SE NADLEŽNIMA, ALI…

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Savski nasip štiti Novi Beograd od poplava. Međutim, ispostavilo se i da Savski nasip treba štititi od neodgovornih koji ga ugrožavaju, čineći time krivično delo i dovodeći u opasnost i živote ljudi.

Nasip je ugrožen na više načina, o čemu je za „Glas javnosti“ govorila Aleksandra Smiljanić iz grupe građana „Savski nasip“, čiji aktivisti su se, kako ističe, više puta u poslednjih nekoliko godina obraćali nadležnima ukazujući na konkretne slučajeve. Kao jedan od najvećih problema izdvaja to što vlasnici obližnjih splavova buše poprečno nasip kako bi sproveli cevi ili creva sa vodom do svojih objekata.

Za ovakva krivična dela (oštećenje nasipa) Krivični zakonik Republike Srbije predviđa kaznu do pet godina zatvora.

Od leta 2018. godine, kada su primetili da voda curi iz nasipa, aktivisti „Savskog nasipa“ i ostali građani više puta su prijavljivali slične slučajeve. Posebno ih je šokiralo ono što je otkriveno kada je u leto i jesen prošle godine u blizini nasipa prokopan kanal za postavljanje gasovoda koji je otkrio veliki broj cevi. Izbrojali su, kaže, čak 40 cevi koje prolaze kroz nasip. Sve je prijavljeno nadležnima koji nisu reagovali, navodi naša sagovornica.

Smiljanić navodi da prijave podnose „Srbijavodama“, „Beogradskom vodovodu i kanalizaciji“ i Odeljenju vodne inspekcije Grada Beograda, ali da uglavnom nailaze na, kako kaže, „nemušte odgovore i prebacivanje nadležnosti na druge“.

„Država ne funkcioniše na Savskom nasipu“, konstatuje naša sagovornica i dodaje da se građani osećaju bespomoćno. Ukazuje da nasip štiti od poplava više od sto hiljada ljudi koji žive u njegovoj neposrednoj blizini, gde se nalaze i vrtići, škole, pijace, mnogi drugi objekti kroz koje prolazi veliki broj ljudi...

Navodi primer da su krajem prošle godine građani primetili i prijavili oštećenje – pukotinu na nasipu kod Bloka 45 koja još nije sanirana, iako je inspekcija naložila „Srbijavodama“ da to uradi. Iz „Srbijavoda“ nam je odgovoreno da su ograničeni visinom sredstava predviđenih godišnjim programom upravljanja i da je, s obzirom na to da je oštećenje prijavljeno krajem prethodne, sanacija predviđena programom za ovu godinu, a rok je četvrti april. 

Probijanje nasipa cevima, zatim curenje vode iz cevi, što u prvi mah često spolja nije vidljivo, dovodi do ispiranja čestica iz tela nasipa i ozbiljno ga ugrožavaju. Saniranje oštećenja je temeljan zahvat, koji zahteva postupak kao i prilikom gradnje nasipa, objašnjava Smiljanić, pozivajući se na stav Akademije inženjerskih nauka Srbije o ugroženosti Savskog nasipa i njegovoj sanaciji.

Na koje još načine je Savski nasip ugrožen i šta na to kažu nadležni, pogledajte u priloženom videu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR