Glas Javnosti

JOŠ JEDNA SRAMNA PRIVATIZACIJA: INSTITUT "JAROSLAV ČERNI" – rasprodaja važnih resursa (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Dok su u Ministarstvu privrede Republike Srbije otvarane ponude za kupovinu Instituta za vodoprivredu “Jaroslav Černi”, predstavnici više udruženja i stranaka koje se protive privatizaciji obratili su se medijima ispred zgrade Ministarstva. Oni su ocenili da je privatizacija sramota za vlast i pozvali Vladu da odustane od prodaje.  

Kako je istaknuto, privatizacija strateških instituta kao što je “Jaroslav Černi” apsolutno je neprihvatljiva, pre svega zbog ogromnog znanja koje Institut ima u vezi sa upravljanjem vodama i koje treba da se koristi u javnom interesu. Izražena je bojazan da će jedna od posledica prepuštanja Instituta u privatne ruke biti da će građani imati problem u snabdevanju pijaćom vodom. 

– Ovo je rasprodaja naše budućnosti, bezbednosti zemlje. U situaciji kada se suočavamo sa sve većim klimatskim promenama, mi prodajemo važan resurs. Sumnjamo i da je ovaj projekat privatizacije vrsta dimne zavese da se pažnja javnosti skrene sa sličnih projekata koji su u najmanju ruku mutni, kao što su rudnik litijuma kompanije Rio Tinto, mini hidroelektrane, izgradnja luksuznog naselja na Makišu – rečeno je u obraćanju medijima. 

Kako je napomenuto, pokrenuta je i onlajn peticija Stop privatizaciji Instituta “Jaroslav Černi” koju je do sada potpisima podržalo više od 24.000 građana.

Na novinarsko pitanje u vezi sa informacijom koja se pre otvaranja ponuda pojavila u javnosti – da su direktori Instituta sa “Milenijum timom” formirali konzorcijum i na tender poslali zajedničku ponudu, odgovoreno je da je to vid pritiska, izvrtanje procedure i privid postupka privatizacije u kome se sve unapred zna.    

Da podsetimo, predmet prodaje je paket od 924.900 akcija u vlasništvu Republike Srbije, što je 92 odsto ukupnog kapitala Instituta. Početna cena je oko 2,5 miliona evra. 

Šta je još rečeno na konferencijama za novinare na otvorenom možete pogledati u videu. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Kojic D Brana u 09.11.2021 11:24:26 h
     0 

Institut za puteve ili institut za vode , sta je cudno sto se privatizuju. Vlasnistvo se mora ozakoniti , Drustveno vlasnistvo nePostoji , Drzavno nije efikasno ...sve treba da je Privarno... Svi koji su zainteresovani neka uloze novac i udju u kolo Svetskih Instituta. Zasto se nisu brinuli da se ostvare projekti o Bujicnim vodams Srbije. Da je taj projekat izvrsen neBi bilo poplave Obrenovca , Lucana ...Vladicinog Hana ...Jadar bi bio ukrocen... Svi koji su protiv cistih racuna su Useful Idiot AngloSaksonske politike.