Glas Javnosti

ISTINITA PRIČA BRANIOCA SRBIJE NA KOŠARAMA I PAŠTRIKU (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

General Nebojša Pavković i kontraadmiral Boško Antić autori su knjige pod nazivom "Košare i Paštrik - Srpski Termopili". Ova knjiga je predsavljena u Domu Vojske, a donosi brojne dokumente vezane za te dve bitke u proleće 1999. godine.

Pavković se obrazio mejlom iz finskog zatvora, gde izdržava zatvorsku kaznu i poručio da knjiga dokumentuje puno toga i razotkriva laži nekih zlonamernih pojedinaca, koji su se „radi svoje lične promocije sebi pripisivali ulogu i značaj koji nisu imali, proglašavali za komandante odbrane, što nije tačno“.

Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine i trajala je 67 dana. Karaula Košare nalazila se između Peći i Đakovice, na Juničkoj planini (deo planinskog venca Prokletija), na samo 200 m od državne granice sa Republikom Albanijom. Knjige su zasnovane na istinitim događajima ispričanim od strane preživelih heroja i nastale je u znak sećanja na one koji se sa Košara nisu vratili.

Samoproklamovana Oslobodilačka Vojska Kosova, zajedno sa NATO snagama kao i vojskom Albanije posle neuspešnog napada na karaulu Košare menja pravac i napada sa strane planine Paštrik. Borbe su trajale sve do 10. juna iste godine. Kako se naša vojska branila, nije dala neprijatelju da napreduje u svom planu, kao i to kako je biti u jeku borbe zabeleženo je u svedočenjima naših vojnika koji su pripadali 549. motorizovanoj brigadi, 55. graničnom bataljonu kao i drugim pripadnicima Vojske Jugoslavije. Bitka na Paštriku je još poznata i kao Operacija Strela, a završena je Kumanovskim sporazumom.’’

Sve što su imali da kažu o knjizi pogledajte na našem kanalu:

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR