Glas Javnosti

IN MEMORIAM: ERA MILIVOJEVIĆ

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Srpska umetnička scena ostala je bez jednog od najvećih naših umetnika XX i XXI veka Ere Milivojevića, rodonačelnika konceptualne umetnosti u Srbiji. Napustio nas je juče u 77. godini života, umro je u svom ateljeu koji nije napuštao do poslednjeg dana jer je zapravo Era bio redak umetnik koji je svoju umetnost danonoćno i živeo.

Početkom 70-tih godina prošlog veka bio je prvi koji je izvodio performans u Beogradu i regionu uopšte. Zatim su mu se priključile i kolege i napravili su neformalnu grupu šestoro umetnika okupljenih oko Studentskog kulturnog centra u Beogradu: Zoran Popović, Raša Todosijević, Neša Paripović, Grgelj Urkom i Marina Abramović koja je Eru prozvala „našim Marselom Dišanom“.

era mili

Era je retko govorio o svojoj umetnosti, njegov izraz bio je performans , slika, kolaž, foto i video instalacija. Retko je govorio o sebi i svojoj umetnosti.

Ovom prilikom emitovaćemo ekskluzivne snimke iz privatne arhive Erinih prijatelja, u kojima on govori o tome kako je živeo svoju umetnost – do poslednjeg daha.  

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR