Glas Javnosti

HEROJI SA KOŠARA: OD RATA NAM JE TEŽE PAO ODLAZAK SA KOSMETA, BRINULI SMO ŠTA ĆE BITI S NARODOM! (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas Javnosti

Kumanovskim sporazumom 9. juna 1999. godine NATO je potpisao kapitulaciju, a ne pobedu, jer nisu mogli ništa da urade, nisu mogli da prođu našu prvu liniju odbrane zemlje i sprovedu plan o kopnenoj invaziji, kažu za “Glas javnosti” junaci sa Košara Ivan Ranković i Aleksandar Radaković iz herojske 125. motorizovane brigade.

Teško im je tog junskog dana pala naredba da se spreme za napuštanje položaja i odlazak sa Kosmeta. Pitali su ko će ih zameniti “da oteramo bandu s naše granice”, šta se dešava jer su, kako kažu, konstantno bili u akciji, borili se i onda odjednom, kada je NATO “podvio rep”, sve to prestaje. Brinuli su šta će biti sa srpskim stanovništvom na Kosmetu.

- Autobusi su došli po nas u Junik. Italijanski vojnici bili su tamo, oni su nas gledali podmuklo, a mi njih kao lavovi sitne miševe, samo je varnica falila da izbije kurcšlus, da sve to raskupusamo – pričaju naši sagovornici.

Prisećajući se 67 dana pakla na Košarama, na granici sa Albanijom, tokom kojih je Ranković i ranjen, kažu da su to prihvatili kao zadatak u odbrani otadžbine, makar i po cenu života. Smatraju da nije slučajno to što je neprijateljski napad počeo baš uoči Uskrsa, na pravoslavni Veliki petak, 9. aprila 1999. godine, da je i to deo neuspelih planova da se uništi pravoslavlje. 

-I pored brojnijeg neprijatelja, podrške koju su terorističkoj “OVK” pružale jedinice vojske Albanije, NATO avijacija, razni “psi rata”, oni nisu uspeli u svojoj nameri, jer im to nismo dozvolili, čvrsto smo stajali na braniku otadžbine – govore heroji sa Košara.  

S poštovanjem i tugom sećaju se poginulih 108 saboraca, nazivajući ih nebeskim herojima i div junacima čije se žrtve ne smeju zaboraviti.

Heroji sa Košara govore kako je bilo tih ratnih dana 1999. na braniku otadžbine, šta im je davalo snagu, kakve letke im je, pored kasetnih bombi, bacala NATO avijacija, zbog čega se neko vreme ćutalo o našim hrabrim borcima, da li im se država na pravi način odužila, koliko se i dalje međusobno pomažu i druže, zbog čega kažu da bitka na Košarama još traje…

Razgovor možete pogledati u priloženom videu:

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR