Glas Javnosti

GORAN MARKOVIĆ ISPROZIVAO TRIVANOVU: Šta mladi da joj rade da bi dobili film (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Naš proslavljeni reditelj, scenarista i književnik Goran Marković razgovarao je sa režiserom Srdanom Golubovićem, u okviru ekskluzivnog programa 27. Festivala autorskog filma, o temi koja je veoma aktuelna u medijima proteklnih dana.

Reč je o odbijanju Upravnog odbora Filmskog centra Srbije da verifikuje odluku svoje komisije da na javnom konkursku za eminentne filmske projekte podrži filmove, upravo, reditelja Markovića, ali i Srđana Dragojevića i Želimira Žilnika.

Ovaj stvaralac kultnih filmskih ostvarenja izrazio je svoj stav po pitanju poteza FCS-a, ali je posebno izrazio bojazan za mlade koji bi tek trebalo da se bave ovim poslom.

A, Markovićev film „Doktor D“ o čoveku osuđenom za ratne zločine koji se krije po bespućima i teško pristupačnim terenima, prema predlogu komisije trebalo je da bude podržan sa 24 miliona dinara.

Pored toga, dvojica reditelja dotakla su se i brojnih zanimljivosti iz Markovićeve karijere, kao i raznih anegdota sa snimanja filmova: „Specijalno vaspitanje“, „Variola vera“, „Nacionalna klasa“, „Tito i ja“, „Već viđeno“, „Majstori, majstori“ i  „Turneja“.

Otkrio je, između ostalog,  kako je bilo raditi sa glumcima kao što su Pavle Vuisić, Bekim Fehmiju, Predrag Laković, ali i kako je dodelio ulogu ocu Radetu Markoviću u filmu „Variola vera“ .

Praveći retrospektivu svog rada, posebno je istakao šta je to što ga je obeležilo i koju scenu iz njegovog stvaralačkog opusa smatra za najboljom. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR