Glas Javnosti

GLAS UŽIVO! SRBIJA PROTIV NASILJA: PROTEST I BLOKADA (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Glas javnosti uživo prati protest „Srbija protiv nasilja – neka sve stane!“ čiji početak je zakazan za 18 sati na platou ispred Narodne skupštine Republike Srbije. Nakon okupljanja, prema najavama, učesnici protesta kreću ka mostu Gazela kako bi blokirali tu saobraćajnicu.

Kako su ranije neki od organizatora (u pitanju je deo opozicionih stranaka) najavili, planirano je da ispred Skupštine Srbije budu pročitani zahtevi sa protesta, a da kod Gazele budu saopšteni dalji koraci i način borbe za ispunjenje zahteva.

Da podsetimo, povod za protest su dva masovna ubistva koja su se početkom maja dogodila u Srbiji. Na prvom protestu pod nazivom „Srbija protiv nasilja“, održanom u ponedeljak, 8. maja izneti su sledeći zahtevi:

–  smena Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM)

– gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti i kontinuirano krše novinarski kodeks

– oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje (navode se Pink i Hepi TV) i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa

– institucionalna odgovornost i smena ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA Aleksandra Vulina, kao i ministra prosvete Branka Ružića (koji je već podneo neopozivu ostavku) jer su, kako se navodi, direktno odgovorni za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih

– hitno zasedanje Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Srbije i bezbednosna situacija u zemlji

Protest organizuju Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front / Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni, ali, kako je poručeno iz tih političkih stranaka, protest nije stranački i dobrodošli su svi građani i sve organizacije koji žele da podrže borbu protiv nasilja, bez ikakvih podela.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR