Glas Javnosti

"GLAS PREDSTAVLJA": NAJLEPŠE BEOGRADSKE OAZE U MORU BETONSKOG SIVILA (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas Javnosti

"Glas javnosti" je u okviru projekta pod nazivom "Beograd - spoj svetova", koji finansira Gradska uprava Grada Beograda, posetio neke od beogradskih oaza, pobednike akcije "Za zeleniji Beograd“.

Dušu svakog grada čini zelenilo, parkovi, koji su pravi praznik za oči i u kojima uživaju i Beograđani i gosti naše prestonice.

Zbog toga je vredan pažnje svaki napor da se zasadi novo drvo, žbun, cvet, da se urede, makar i najmanje, oaze. To je i jedan od ciljeva akcije "Za zeleniji Beograd" koju godinama sprovodi Javno komunalno preduzeće "Zelenilo - Beograd! uz podršku Grada, resornih sekretarijata i deset gradskih opština.

Nakon sprovedenih akcija u opštinama, ove godine tročlana komisija izabrala je pobednike na nivou grada. U sedam kategorija proglašeni su oni koji su osvojili prvo, drugo i treće mesto - ukupno njih 21, kao i dve specijalne nagrade.

Centar za socijalni rad Stari grad osvojio je prvo mesto za najlepšu zelenu površinu oko poslovnog prostora. U malom dvorištu Centra puno najrazličitijeg zelenila, cveća, a tu su i, kako za "Glas javnosti" navodi rukovodilac Centra Tatjana Pejović, mlada stabla breskve, trešnje, jabuke, kruške, zatim avokado, ruža, bršljan, jasmin, indijski jorgovan. Zasadili su i bundevu, krastavac, ljute papričice... O zelenilu zajedno brinu svi zaposleni, koji su i unutrašnjost ustanove, hodnike i svoje kancelarije ispunili različitim biljkama. 

Vrtić "Istok" na Novom Beogradu pobedio je među dvorištima predškolskih ustanova. U prostranom dvorištu vrtića puno je različitog cveća, a hladovinu prave čempresi, jele, lipa, bagrem, kesten, jasen, orah, tu su i mlada stabla jabuke... Jedno od omiljenih mesta za igru mališana je svojevrsni tunel u jednom do žbunova, priča nam Dragica Pavković, rukovodilac vrtića. Ima i dosta prostora sa mobilijarom za igru i sportske aktivnosti mališana.

Najlepša zelena površina oko stambenog objekta nalazi se u ulici Dunavski kej 2, na teritoriji opštine Stari grad. Mnoštvo raznovrsnog rastinja krasi ovaj prostor. Stanar Rade Grujić koji, zajedno sa suprugom i drugim stanarima vodi računa o dvorištu, kaže da ima oko stotinu vrsta biljaka ne samo sa naših prostora, nego i iz drugih evropskih zemalja. Dvorište krase i originalni mozaici, koje su uradili sa komšinicom Mašom Zorić, umetnicom. U hladu stabla šljive je i kutak gde se može sesti i uživati u pogledu na baštu.

Najlepše uređeno školsko dvorište ima OŠ "Sava Jovanović Sirogojno" u Zemunu, koju pohađaju deca sa smetnjama u razvoju. Vodič našoj ekipi bila je Marija Vuksanović, defektolog. Ona ističe da učenici, kao i zaposleni, u dvorištu škole, okruženi zelenilom provode najlepše trenutke, tu se organizuju i druženja i školske svečanosti, ali deca tu mnogo toga i nauče. Tu su i igrališta za učenike mlađeg uzrasta i predškolskih grupa, zatim za one starije, kao i senzorni kutak. U dvorištu je i voćnjak, tako da deca mogu da uživaju u njegovim plodovima.

Kako izgledaju pobedničke beogradske oaze i šta su o tome rekli sagovornici "Glasa javnosti", pogledajte u videu ispod...

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR