Glas Javnosti

DR VANJA MILOŠEVIĆ: Zašto se u državnim klinikama ne rade svi neophodni testovi tokom trudnoće? (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Gost emisije ”Glas javnosti” bio je dr Vanja Milošević, ginekolog, sa kojim smo razgovarali o pregledima i testovima koje je neophodno uraditi tokom trudnoće.

Sa druge strane, ekipa ”Glasa  javnosti” istražvala je u kojim državnim ustanovama se radi dabl i tripl test, kao i koje su njihove cene, uz prenatalni test, u privatnim laboratorijama.

Dr Vanja Milošević posebno je istakao da uopšte ne razume činjenicu da se prenatalni testovi ne rade u državnim ginekološkim klinikama, već trudnice za to odvajaju veliku svotu novca. Takođe, naglašava na šta trudnice  i buduće mame naročito da obrate pažnju, kada je najbolje vreme za rađanje, kako se pripremiti za porođaj i koliko je važno prisustvo partnera u tim momentima, ali i koji testovi mogu biti ne samo korisni, već i rizični.

- Trudnoća je specifično stanje u kojem prvenstveno majka treba da uživa, a onda i svi ljudi oko nje. Žene ne bi trebalo da se ponašaju u tom periodu kao da su bolesne, iako vlada veliki strah kod njih, neka se prepuste svim čarima drugog stanja – kaže dr Milošević.

U videu ispod, između ostalog, saznajte kako izgleda prvi pregled kod ginekologa na kome se utvrđuje trudnoća, koliko je ultrazvučnih pregleda potrebno, šta su dabl, tripl, prenatalni i OGTT testovi, čemu služe dijagnostičke metode kao što su: biopsija horionskih čupica, aminocinteta, kordocenteza, CTG i kada se rade.



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR