Glas Javnosti

DARKO TANASKOVIĆ: EVROPSKI ISLAM - MATERIJALNA I LJUDSKA ČINJENICA (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas Javnosti

U intervjuu za kanal Glas javnosti, za emisiju Glas kulture, naš gost Darko Tanasković govori o evropskom islamu, neoosmanizmu, falsifikovanju i prisvajanju srpske istorije od strane Albanaca na Kosovu i Metohiji…

-Nisam, dakle, pesimista u pogledu održavanja časnog srpskog imena u istoriji, ali valja, naravno razmišljati i delati u (uvek) nesavršenoj sadašnjosti.  Sada se nalazimo u situaciji da se pritisci da promenimo dušu opet pojačavaju, s tim što su u novije vreme krajnje sofistikovani, a totalitarizam"novog svetskog poretka"  mnogo je perfidniji od nekih ranijih koji su želeleli da pokore svet,  kao što je bio, recimo, onaj u periodu Trećeg rajha. Tada se od određenog trenutka tačno znalo protiv koga se treba boriti. Ovo sada je difuzno, ide kapilarno, širi se kroz moćne medije, kroz razne vidove"lažnih vesti", nastupa u ime visokih ideala ravnopravnosti, ljudskih prava i građanskih sloboda, kaže akademik Darko Tanasković, orijentalista, islamolog, diplomata.

Darko Tanasković objasnio je da je nezahvalno govoriti o pitanju Kosova i Metohije.

- Pogotovo u terminima političkog mišljenja, gde se razdvajaju kategorije koje inače ne bi smele ni životno ni moralno biti razdvojene. Zbog toga, reći da je naš jedini metafizički izbor zavet kosovskom mitu za neke znači robovanjeprošlosti, predstavlja nekakav retrogradan pristup koji u nedovoljnoj meri uvažava sadašnjost, a u još manjoj budućnost. Jedan  naš  veoma uvaženi i visoko pozicionirani intelektualac pre izvesnog vremena je rekao da je naša veza sa Kosovom samo metafizička, a da to u određivanju političkog kursa kojim ćemo se kretati uopšte nije relevantno.. Ja se slažem daje naša vez sa kosovskim zavetom metafizička, ali načelno smatram da je veliki problem savremenog sveta to što je u njemu fizičko u toj meri odvojeno od metafizičkog da taj svet više ne može skladno funkcionisati - priča akademik za "Glas javnosti".

- Ugledni i omiljeni,  nažalost prerano preminuli teolog i mislilac  Radovan Bigović jednom prilikom je primetio da je politika postala naša jedina metafizika  i da mi više ni za kakvu drugu metafiziku nismo sposobni. Međutim, istorija čovečanstva se razvijala u spoju metafizičkog i fizičkog. Kada bi dolazilo do isuviše drastičnog raskida između fizičkog i metafizičkog, svet bi tada ulazio u krizu. I u tom smislu  zaista smatram da naše uporište u metafizičkom, u moralnom, u identitetskom smislu jeste kosovski zavet, a to nije isto što i kosovski mit, mada iz njega proishodi. A mit je, pak, kategorija kojoj se danas pridaje uglavnom negativno značenje, u smislu nečega nazadnog, pa možemo reći i sujevernog, kao da je mit nekakva puka praznoverica. Mitovi su, međutim, ponekad realniji od same realnosti, zato što su nastajali kroz taloženjenarodnog sećanja, narodnog pamćenja, narodne mudrosti i potrebe da se nadiđe naša ljudska, svakodnevna i efemerna egzistencija, sa svime što ona čoveku donosi kao izazove i muke koji mu se čine nesavladivi -dodaje Tanasković.

Ceo razgovor pogledajte na našem kanalu:

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR