Glas Javnosti

Тужба и поступак ДЈБ против министра Стефановића због Закона о оружју

Vesti
Autor: Glas Javnosti / Beta

Посланици покрета "Доста је било" (ДЈБ) у Скупштини Србије поднели су захтев за измену Закона о оружју и муницији којом би, како се наводи, Министарство унутрашњих послова (МУП) било спречено да "самовољно отима" оружје "савесним градјанима", као и да би било обезбедјено "уставно право градјана да поседују оружје".

"Из члана 11. закона је избачена Тачка 8. која је прописивала да градјани морају да докажу да им је безбедност угрожена како би могли да поседују оружје за личну безбедност, или да би могли да буду колекционари оружја. Право на поседовање оружја у кући наравно не значи и право на ношење оружја, за шта је и даље потребна процена МУП-а о безбедносној угожености", наводи се у саопштењу.

Том законском изменом, МУП би био спречен да градјанима одузима оружје под изговором да нису доказали да им је безбедност угрожена.

ДЈБ је подсетио да су његови посланици тражили од МУП-а да им достави податке о броју регистрованог оружја одузетог од градјана у последњих пет година, али одговор нису добили, те је тиме прекршен закон.

Због тога је тај покрет покренуо прекршајни поступак против министра унутрашњих послова Небојше Стефановића и поднео тужбу Управном суду.

"По информацијама које добијамо од забринутих градјана, начелници Полицијских управа су, уместо пререгистрације по Члану 50. Закона, од градјана тражили да плате намет у висини од преко 10.000 динара, као да се ради о првој набавци оружја. Истовремено су им нудили већ припремљен образац о 'поклањању' оружја држави", додаје ДЈБ.

Наводе да, уколико би градјани одбили да плате "намет" или "поклоне" оружје, МУП би одбијао да га пререгиструје и доносио би решење о одузимању оружја.

"Додатну корист МУП на челу с Небојшом Стефановићем види и у препродаји тог оружја преко приватних фирми. Постоји основана сумња да МУП 'продаје' испод цене, поклања или чак плаћа уништавање оружја које је је одузео савесним градјанима, а преко приватних компанија које имају лиценцу за извоз оружја", нагласио је тај покрет.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR