Glas Javnosti

SAVETI ZA BRAK DA BUDE USPEŠAN : Evo šta kažu stručnjaci!

Ljubav
Autor: Glas javnosti

Obećali ste jedno drugom da ćete biti zajedno i u dobru i u zlu, ali sve je to džabe ukoliko sedite za stolom, dok preko puta sebe imate stranca. Svađe su zamenila mučne tišine, a strasne zagrljaje - platonsko prijateljstvo.

Povremeni zajednički izlasci su neophodni, ali je takođe bitno da budi i kreativni. Tako, recimo, večera u obližnjoj kafani sigurno neće podstaći vašu strast, napominje socijalni psiholog dr Artur Aron. Prema njegovom istraživanju, novina je najbolji način da začinite život i osnovni sastojak kvalitetnog braka. Naravno, to ne znači da treba da odustate od omiljenih zajedničkih aktivnosti, ali povremeno uključite u svoje planove i neke nove: planinarenje, zajedničke časove kuvanja ili nešto treće. Jednostavno izaberite nešto što nikada niste radili zajedno. Vaš mozak će biti preplavljen dopaminom, a to će uticati na vašeg partnera, kaže Aron.

U studiji naučnika sa državnog univerziteta Apalačija, stručnjaci su anketirali 52 para i zamolili ih da se prisete zabavnih trenutaka u svom životu, bilo da su to iskusili sami ili kao par. Pokazalo se da su oni parovi koji su se prisećali zajedničkih trenutaka smeha i sreće uglavnom bili najzadovoljniji svojom vezom. Tako vaše međusobne šale, koje niko drugi osim vas ne razume, jačaju vašu vezu.



Iako ovo pitanje zvuči kao kliše, naučnici tvrde da zaista funkcioniše i da treba da ga ponavljate svom partneru svakog dana. Dr Anđela Hiks s Vestminsterskog univerziteta sprovela je istraživanje i otkrila da se parovi koji razgovaraju o lepim događajima tog dana osećaju srećnije i imaju povećan osećaj ovezanosti. S druge strane, ukoliko vaš partner nema ništa dobro da vam kaže, na ovaj način ćete pokazati da vam je stalo do njega.

Ako se partner previše uvukao pod kožu, to je često znak da imate zdravu vezu, a ne da je kraj na pomolu, smatraju stručnjaci. s Univerziteta u Mičigenu. To znači da ste se vremenom osećali slobodnim da se izrazite, rekla je koautorka studije Kira Birdit, dodajući da veza koja je veoma intimna i pozitivna može biti, verovali ili ne - i veoma iritantna. Dakle, ako osećate bliskost koja počinje da vas guši, smirite se, pričajte što više i pokušajte jedno drugom da pružite malo prostora za disanje.

Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR