Glas Javnosti

REČ NAUKE: Da li je zdravija voda iz česme ili flaširana?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Kanalizacija se uliva u naše vodene tokove, flaširana voda sadrži mikroplastiku, a estrogen, izlazi iz naših slavina. Koju vodu je najbolje piti?

Podaci o kontaminaciji vode mogu biti alarmantni.

U Britaniji je 2023. godine otkriveno čak 11.853 slučaja prečišćene vode u Engleskoj i Velsu da sadrži potencijalno štetne višegodišnje hemikalije, one koje se nikada ne razgrađuju i sadrže poli i perfluorisane alkil supstance koje zagađuju vodu iz slavine.


Postoji više od 4.700 vrsta ovih supstanci, a neke od njih mogu dovesti do zdravstvenih problema.

Pomislili biste da ćete tada lakše posegnuti za flaširanom, mineralnom ili izvorskom vodom. Ali novo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kolumbija pokazalo je da flaša vode može da sadrži četvrtinu miliona komada plastike. Naučnici su stvorili novu kategoriju pod nazivom nanoplastika koja se odnosi na zagađenje plastikom koje nastaje kada se mikroplastika razgrađuje.

„Ljudi daju sve od sebe da nas zaštite, ali mi smo kontaminirali stvari u većoj meri nego što smo zaista mislili“, kaže dr Dejvid Megson, viši predavač hemije i forenzike životne sredine na Univerzitetu Mančester Metropoliten.

Uz zabrinutost zbog kontaminacije vode, postavlja se pitanje: Koja je najbolja opcija – voda iz česme ili flaširana voda?

To je debata koju dr Megson stalno vodi sam sa sobom. „To je minsko polje“, kaže on i dodaje „morate biti oprezni da ne sprečite ljude da piju vodu“.

Da li treba da filtriramo vodu iz slavine?

Što se tiče filtriranja, to je pitanje ukusa i bezbednosti.


Voda iz slavine obično ima zaostalu koncentraciju hlora u sebi kako bi se obezbedila bezbednost. Iako će se količina smatrati bezbednom, može uticati na ukus. Filtriranje može pomoći u tome.

Bokali sa filterima su uglavnom napravljeni od plastike i to je zabrinjavajuće. Iako sada postoje stakleni bokali, većina njih uvek ima neki filterski element koji propušta vodu kroz plastiku.

Ako odlučite da koristite plastični bokal sa filterom, dr Megson upozorava da ga nikada ne stavljate u mašinu za pranje sudova.

Da li je flaširana voda bolja za naše zdravlje?

Postoje tri različite vrste vode koje se mogu „flaširati“ prema Defra (Odeljenje UK za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja): prirodna mineralna voda, izvorska voda i flaširana voda za piće. Lokalne vlasti su odgovorne za regulisanje odakle voda dolazi.

Mineralna voda

To je voda koja je filtrirana kroz stene, koje je prirodno prečišćavaju dodavanjem minerala, a koja se zatim uzima direktno iz dubine zemlje bušenjem i punjenjem flaša na izvoru.

Međutim, uprkos percepciji da je mineralna voda netaknuta i nezagađena, dr Lojd kaže da je činjenica da je kontaminacija mineralne vode PFAS-om verovatno samo nepotvrđena.

Izvorska voda

Slično mineralnoj vodi, termin izvor se koristi za označavanje vode prikupljene direktno iz prirodnog izvora, obično duboko ispod zemlje.

Flaširana voda

Boca vode koja nije označena kao izvorska ili prirodna mineralna voda naziva se stona voda. Stona voda može dolaziti iz više izora i može uključivati javne vodovode.


Flaširana voda se može tretirati kako bi ispunila mikrobiološke regulatorne zahteve.

Neke kompanije takođe mgu dodati mineralne soli u svoju vodu da zamene minerale izgubljene tokom tretmana ili da poboljšaju one koji su već prisutni.

Šta naučnici biraju?

Dr Megson i dr Šarlot Lojd sa Univerziteta u Bristolu više vole da nose metalne flaše sa vodom i piju vodu sa česme.

„Kada je reč o flaširanoj vodi, nema dokaza da je ona čistija od naše prerađene vode iz česme“, kaže dr Lojd.

On dodaje da bi lično bio zabrinut za vodu za piće koja dolazi u plastici.

„Biće mesta u svetu gde će morati da se oslanjaju na flaširanu vodu, ali mi nismo u toj situaciji“, smatra dr Lojd.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR