Glas Javnosti

Zašto spanać daje snagu?

TREBA ZNATI
Autor: Agroinfo.rs

Istraživači sa Karolinska instituta tvrde da nitrati, koji se nalaze u spanaću i još nekom povrću, značajno povećavaju snagu mišića.

Istraživači sa ovog instituta su stavili nitrate, jednoj grupi pokusnih miševa, direktno u pijaću vodu. Miševi su vodu sa nitratima pili sedam dana i nakon toga je njihova snaga upoređena sa snagom miševa iz kontrolne grupe.

Nivo nitrata koji je dat miševima jednak je količini nitrata koju ljudi unesu kad pojedu 200-300g svežeg spanaća ili 2-3 cvekle. 

Nakon sedam dana, istraživači su ispitali mišiće nogu i stopala kod miševa kojima su davali nitrate i miševa iz kontrolne grupe. Otkrili su značajnu razliku u snazi mišića nogu i stopala u korist miševa koji su dobijali nitrate. Najveći efekti su primećeni na mišićima dugih opružača prstiju (extensor digitorum longus) i kratkih pregibača prstiju (flexor digitorum brevis).

Poboljšanje mišićnih kontrakcija
Osim toga, pronašli su (kod miševa koji su dobijali nitrate), i povećanu koncentraciju dva različita proteina koji se nalaze u mišićima, CASQ1 i DHPR. Povećana koncentracija ovih proteina, objašnjava porast snage, jer je uloga ovih proteina da skladište i oslobađaju kalcijum, koji je esencijalan za mišićnu kontrakciju.

Istraživači sa ovog instituta sada žele da sprovedu dalja istraživanja kako bi ustanovili na koji način se nalazi ovog istraživanja mogu primeniti na pojedince koji imaju mišićnu slabost.

Spanać i cvekla glavni izvori nitrata
Spanać i cvekla su dva glavna izvora nitrata, ali se nitrati isto tako mogu naći i u još ponekom povrću poput blitve i zelene salate.

Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR