- Pčela je indikator zdrave životne sredine" - započinje Stanko Rajić priču o medu. On nam je, ispred Beogradskog udruženja pčelara odgovorio na ona najvažnija pitanja koja se tiču prepoznavanja dobrog meda i njegovog čuvanja, piše Telegraf.
Kada kašikom uzimate med, nit treba da bude neprekidna, a kada pokušate da gledate kroz teglu, ne bi trebalo da jasno vidite sa druge strane. Ako je staklast i proziran, to nije pravi med.
Ako je med kristalizovanm to je siguran pokazatelj dobrog kvaliteta.
- To da se med ne jede metalnom kašikom ostalo je od davnih vremena kada su te kašike bile od aluminijuma koji je imao patinu na sebi i nije bilo dobro da se njome uzima. Danas je sav escajg prohromski, kao i vrcaljka i to apsolutno ne utiče na kvalitet meda - objasnio je Stanko.
Na kraju krajeva, nije bitno čime jedete med, bitno je samo da ga konzumirate.
Na stalnoj temperaturi, ispod sobne temperature, 14 do 18 stepeni i u tamnom prostoru je najsigurniji, a ako se drži na sobnoj temperaturi, ako je čas na suncu, čas u mraku, onda može doći do fermentacije meda.