Glas Javnosti

Manastir Rakovica, mesto Božijeg smirenja, blagodatnih čuda i počinka dva srpska patrijarha

Kultura
Autor: Glas javnosti

Na samo desetak kilometara od centra Beograda, gradske vreve, gužve svakodnevnog života, nalazi se mesto na kome ćete se zaista osećati kao da ste u raju. Manastir Rakovica.

Manastir Rakovica se nalazi u beogradskom naselju Rakovica i pripada "Beogradsko karlovačkoj arhiepiskopiji" posvećen je arhiđakonima Mihailu i Gavrilu.

Po narodnom predanju manastir se veže za vladavinu srpskih kraljeva Dragutina i Milutina dok  se na sajtu pravoslavnog časopisa "Pravoslavlje" kaže da je manastir nastao "sazidan iz temelja" od strane dobrog hrišćanina počivšeg Radula.

Pretpostavlja se da se govori o vlaškom vojvodi Radulu l Crnom zetu kneza Lazara. Tokom 16. veka manastir je iz okoline sela Rakovica premešten na sadašnje mesto. U manastiru je sahranjen sin Miloša Obrenovića Todor, jedan deo manastira se zove "Ljubičin konak" po supruzi Miloša Obrenovića Ljubici.

U manastiru počiva i Vasa Čarapić jedan od vođa "Prvog srpskog ustanka", srpski patrijarh Dimitrije koji je u manastiru sahranjen 1930-te kao i blaženopočivši patrijarh Pavle koji je u manastiru Rakovica sahranjen po svojoj izričitoj želji.


Foto: Glas javnosti

Foto: Glas javnosti

Foto: Glas javnosti

Foto: Glas javnosti

Od 1959-te manastir Rakovica je ženski manastir na čelu sa igumanijom Evgenijom (Petronijević). Pored sve lepote samog manastira i manastirske porte ovde se nalazi i "Spomen soba" patrijarha Pavla koja se sastoji od nekoliko prostorija gde je smešteno oko 500 eksponata (ordenje, ikone, patrijarhovih ličnih predmeta koje je koristio i koje su mu darivali).


Foto: Glas javnosti

Foto: Glas javnosti

Najzanimljivije je da se među eksponatima nalaze i delovi automobilskih guma koje je patrijarh Pavle koristio kako bi popravljao kako svoje tako i tuđe cipele.

Takav je bio naš patrijarh Pavle. Poseban patrijarh (čast svima) počiva na posebnom mestu, mestu gde se nalazi i izvor Sveta Petke i ko je popio svetu vodu sa tog izvora svedoči o Božijoj blagodati, izlečenju, smirenju.


Kako zakoračite nogom na ovo sveto mesto,mesto na kom počiva dva patrijarha ne možete a da ne odete odatle ispunjeni posebnom srećom i smirajem koji ne može da se opiše rečima.

Kad poželite da se osećate kao da ste u raju, gde se osvrnete oko sebe i vidite samo lepotu, osećata neopisive mirise prirode obavezno posetite manastir Rakovica.
Posvetite bar jedan dan u toku nedelje,obiđite srpske crkve i manastire "nahranite" svoju dušu da vam bude na zdravlje i spasenje.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR