Glas Javnosti

VREDNE RUKE NISU DOVOLJNE: Kako ojačati poljoprivredno gazdinstvo?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Vredne ruke, traktor i parcela dobre zemlje odavno nisu garant za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju.

Rezultate u ovoj delatnosti danas donosi niz veština koje izlaze iz okvira gole obrade zemlje - izrada biznis planova, procena rizika, pristup domaćim i međunarodnim fondovima za podsticanje poljoprivredne proizvodnje, sertifikacija i primena standarda kvaliteta i bezbednosti proizvoda. I, kako najveći broj proizvođača ističe, ključni faktor - plasman.
Da bi se uspešno nosile sa ćudima tržišta, manja i veća poljoprivredna gazdinstva u Srbiji prinuđena su da se okreću modernom poslovanju kao jedinom modelu koji garantuje uspeh. To podrazumeva napuštanje koncepta ekstenzivne poljoprivrede - samostalnu obradu više manjih parcela, uz nedovoljne agrotehničke mere, večnu muku sa mehanizacijom i prodaju na tezgi, prenosi portal Ekapija.

Za jačanje gazdinstava, kako ističu sagovornici Novosti, neophodno je i više rada i više znanja - edukacija, primena savremenih rešenja, praćenje trendova u proizvodnji, korišćenje što šireg kruga podsticaja.
Dobra okolnost u ovom zaokretu je naklonost velikih trgovinskih lanaca domaćem proizvođaču, posebno kada je u pitanju voće, povrće i meso, ali uz poštovanje svih standarda koji garantuju bezbednost proizvoda.
Ovim putem je prošla Marija Ignjatović, suvlasnica i direktorka preduzeća Novitas Consult iz Šapca, koje se bavi proizvodnjom suvih šljiva. Pripremljeni i upakovani proizvodi ove firme mogu se pronaći u Maxi supermarketima od severa do juga zemlje. Sve što proizvedu i upakuju vredni radnici Novitasa plasira se ovde i ona im godišnje isporuči između 10 i 12 tona suvih šljiva i još skoro 25 tona svežih.
- Veliki lanci definitivno preuzimaju primat u plasmanu robe, ali zahtevaju i sertifikate i standarde koji garantuju kvalitet. Na osnovu ličnog iskustva, tvrdim da za većinu proizvođača to nije ni nedostižno niti nesavladivo. Saradnja sa velikim trgovinskim lancima, otvara niz mogućnosti saradnje i sistemski rešava problem plasmana robe - objašnjava Ignjatovićeva, čiji su proizvodi ovenčani najprestižnijim nagradama za kvalitet.

Svoje reči ona ilustruje ličnim primerom, jer sa ovim lancem sarađuje od 2015. godine, a od početna dva proizvoda stigla je do čak - 12. Danas poseduje i "global gap" sertifikat, a u sistem kontrole kvaliteta uvela je i sve svoje kooperante. Podršku je dobila i kao preduzeće koje uspešno zapošljava osobe sa invaliditetom.
Poznavalac problematike srpskog sela sociolog prof. Milovan Mitrović jačanje poljoprivrednih gazdinstava vidi u usavršavanju i modernizaciji, ali i povezivanju.
- Savremeni zadružni sistem, podržan od države, garantuje da će roba biti proizvedena i najkraćim putem distribuirana do krajnjeg korisnika. To je oproban recept, koji uključuje širenje mreže kooperanata i zahvaljujući kojem proizvođači mogu da dođu do finalnog proizvoda - napominje Mitrović.
Da bi poljoprivredno gazdinstvo jačalo i svojim proizvodima efikasnije "napalo" tržište neophodna je svest da je njiva u središtu preduzeća, a da svaki proizvođač mora da razmišlja kao preduzetnik. Zato su važne stručne edukacije i seminari, koji su škola za efikasnu i isplativu poljoprivredu. Ohrabruje što sve više mladih u selima Srbije ovo uviđa i okreće se učenju i ulaganju u sertifikaciju, što ohrabruje i ostakle da krenu istim putem.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR