Glas Javnosti

VIŠE ŠTETE NEGO ŠTO KORISTE: Psiholozi ukazuju na najveće greške u odgajanju deteta

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Način na koji roditelji odgajaju decu ne utiče samo na njihov međusobni odnos već i na razvoj deteta u celini. Kako objašnjavaju psiholozi, postoje određene greške u odgajanju koje štete detetu i mogu negativno da utiču na fizički, ali i psihički razvoj, što rezultira ozbiljnim problemima u odrasloj dobi.

Koje su najveće greške u odgajanju deteta, a većina roditelja ih pravi nesvesno? Jedna od njih je, tvrde stručnjaci, preterana zaštita deteta od svih potencijalnih opasnosti i problema koji mu prete. Iako je sasvim razumljivo da roditelji svoje dete nastoje da zaštite od negativnih spoljnjih uticaja, preteranom zaštitom samo mu čine više štete nego koristi.

Dete s vremena na vreme mora da „preuzme“ rizik i suoči se s lošim stvarima kako bi naučilo da se nosi s problemima kasnije u životu, ali i kako bi steklo određenu dozu samopouzdanja i sigurnosti koja mu je potrebna da bi jednoga dana postalo odgovorna osoba.


Isto tako, greška koju većina roditelja pravi je učenje deteta da uvek mora da bude savršeno. Nije realno očekivati ni od koga, a najmanje od deteta da ne greši i uvek donosi pravilne, odnosno dobre odluke.

„Svako od nas ponekad pogreši, ali upravo su greške te koje nam pomažu da naučimo nešto i drugi put postupimo pametnije. Ista je stvar je i sa decom“, objašnjavaju psiholozi.

Još jedna greška koju pravi veliki broj roditelja je zanemarivanje ili podcenjivanje želja i interesovanja deteta.


Ponekad se roditeljima može činiti da nešto što dete želi nije realno ili je čak nemoguće. Međutim, psiholozi naglašavaju da bi uvek morali da podržimo dete u njegovim ambicijama, koliko nam god to zvučalo smešno ili neverovatno. Dete će steći veru u sebe ako vidi da i njegovi roditelji veruju u njega i njegove sposobnosti, prenosi N01S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR