Glas Javnosti

MAJČINSTVO, KARIJERA, ZABAVA: Stručnjak otkriva kako da uspostavite balans i ne izgorite od obaveza

Život
Autor: Glas javnosti

Želimo doživeti, razvijati svoj potencijal i biti srećni. Međutim, poslovi koje obavljamo postaju sve zahtevniji, a duplo duže radno vreme često nije dovoljno. Pored svega toga, vi ste i roditelj, a vaša deca očekuju da budete tu za njih.

Kao dugogodišnji životni i poslovni trener, primećujem da sve više ljudi suočava s izazovom usklađivanja poslovnog i privatnog života. Tražeći načine da im pomognem, otkrio sam neke zamke u koje upadamo. Kada dobro razumemo problem, lakše je pronaći uzroke i rešenja.

Unesite više ravnoteže u svoj život uz pomoć sledećih koraka.


Sve ili ništa
Zanimljivo je da danas živimo u vremenu kada nam je na raspolaganju obilje stvari o kojima generacije pre nas nisu mogle ni da sanjaju, a često imamo osećaj nedovoljnosti, nedostatka i uskraćenosti. Čini se da – ako nemamo sve što želimo – nemamo ništa. Takva percepcija izaziva osećaj frustracije i nezadovoljstva. Nedavno sam naišao na prelepu pesmu Linde Elis pod nazivom The Dash. Kada umremo, na nadgrobnom spomeniku su ispisane godine našeg rođenja i godine naše smrti - odvojene crticom. Crtica predstavlja život koji smo živeli! Razmislite o toj metafori i u kontekstu ničega – sve što imamo je na crtici, odnosno na kontinuumu između te dve krajnosti. Prvi korak ka boljem životnom balansu je prihvatanje da ne možemo sve i da je to mnogo više od ništa.


Prvo najvažnije
Sledeći korak je da napravite inventar vrednosti. Uzmite komad papira i zapišite šta vam je važno, šta želite raditi i šta morate uraditi. Zapišite sve što vam padne na pamet, a zatim ih poređajte hijerarhijski – prvo najvažnije, zatim drugo najvažnije, i tako dalje do najmanje važnog. Možda će vas rangiranje iznenaditi i setiti vas nečega što ste potpuno zaboravili. Kada pravite skalu, desno od svake tačke napišite koliko vremena provodite na njoj. Ako niste zadovoljni rezultatom, razmislite o tome kako ste stigli do toga i šta možete učiniti da ga učinite drugačijim.


Da li su stvari onakve kakve izgledaju?
Postanite svesni svojih uverenja i pretpostavki, pa ih ponovo preispitajte. Na primer, veoma uobičajeno uverenje, posebno među onima koji često rade prekovremeno, je da će izgubiti posao ako to ne urade. Otkrijte svoja uverenja, šta je istina za vas, šta mislite da vas sprečava da drugačije organizujete svoje vreme. Razmislite o sledećim pitanjima: kako znate da je to istina, ko vam je to rekao, šta će se desiti ako uradite nešto drugačije, šta se neće dogoditi ako nastavite raditi isto? Zamolite prijatelje da vam kažu šta misle i kako se osećaju o vašoj situaciji. Imaju li drugačiji pogled na to? Imaju li neke predloge za vas? Poslušajte njihovo mišljenje – ne morate ga prihvatiti, ali nemojte se ni opravdavati – možete čuti šta je vaša „slepa tačka“. Razmislite da li trenutna situacija ima skrivene koristi za vas. Da li to koristite kao izgovor da se ne posvetite nečemu što ste odlagali ili čega se plašite? Napravite ovaj inventar za sebe, ne morate ga deliti ni sa kim. Što ste iskreniji, veća je verovatnoća da ćete napraviti korak ka životu koji je ispunjeniji zadovoljstvom.


Posao kao zamka
U radnom okruženju, ljubav prema poslu može lako dovesti do sagorevanja, zanemarujući druge važne aspekte života. Iako je posvećenost poslu pohvalna, ključ je održavanje ravnoteže između radnog angažmana i vremena za odmor, druženje, i prirodne aktivnosti. Nedostatak ovakvog balansa može ozbiljno ugroziti zdravlje i umanjiti zadovoljstvo koje izvlačimo iz posla koji volimo.


Biti i roditelj

Raznolikost obaveza roditeljstva dodatno pojačava potrebu za uspostavljanjem ravnoteže. Roditelji nemaju luksuz biranja radnog vremena ili odmora, ali izazovi ove uloge, iako zahtevni, nude nezamenjive nagrade. Društvo bi trebalo podržavati roditeljsku odgovornost, prepoznajući je kao ključnu ulogu u formiranju budućnosti.


Odgovornost je moć

Svestranost odgovornosti u životu ima moćnu ulogu. Umesto prebacivanja krivice na druge, preuzimanje odgovornosti za vlastiti život i okolnosti donosi kontrolu i uticaj. U situacijama kada vreme postane dragoceno dobro, fokusiranje na sopstvene mogućnosti i delovanje postaje ključno. Preuzimanje odgovornosti nije samo teret, već i izvor moći koji oblikuje sopstvenu sudbinu. Prihvatanje ove moći je ključno za izbegavanje gubitka smisla u poslu koji volimo.


Glas  javnosti/R06H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR