Glas Javnosti

Kako se udaljiti od prijatelja? Tri načina da zauvek okončate suvišne veze

Život
Autor: Glas javnosti

Svaka faza našeg života donosi nove okolnosti, nove situacije, nove izazove, pa čak i nove ljude, a ponekad je potrebno prekinuti neke ranije bliske odnose. Mi se menjamo i sasvim je normalno da osetimo zasićenost osobom ili gubitak kompatibilnosti.

Kada odlučimo da prekinemo neke prijateljske veze, teško je naći adekvatan način da to saopštimo bivšem prijatelju, a da obe strane ne budu ozbiljno povređene.


Bilo da se radi o toksičnoj vezi koja nas guši ili prirodnom osećaju razilaženja životnih puteva i pogleda na svet, ova tri saveta će vam pomoći da prekinete prijateljstva koja, duboko u sebi, više nisu prijateljstva.

Pričajte otvoreno
Suočite se direktno sa svojim prijateljem i recite mu šta vam je na umu. Ako je reč o osobi do koje vam je zaista stalo i mislite da zaslužuje iskreno objašnjenje i prikladan oproštaj, priznajte svoje razloge, recite mu da iskreno cenite i poštujete vašu vezu i da ste zahvalni na tom iskustvu.


Takav razgovor će verovatno biti bolan i težak, ali je mnogo teže ostaviti za sobom neobjašnjivu prazninu, zbunjenost i bes. Ako je to toksična veza sa nekim ko vas je povredio, razgovor je još važniji deo raskida. Oslobodićete se neprijatnih osećanja i povređenosti, a osoba će možda naučiti lekciju za svoje buduće veze.

Napišite pismo
Ako se ne osećate dovoljno hrabro i spremno za otvoren razgovor, stavite svoja osećanja i razloge na papir. Udaljenost koju indirektna komunikacija dozvoljava olakšaće vam pronalaženje pravih reči, sprečiće vas da kažete ono što niste hteli da kažete i dati primaocu pisma više vremena da procesuira vašu odluku.

 
Na taj način se štitite od iznenadnih izliva emocija i potencijalnih stresnih rasprava, a dobro smišljena napisana reč deluje snažno, ozbiljno i nedvosmisleno. Jednako dobro će funkcionisati i elektronska poruka, samo ne prekidajte prijateljstvo nizom telefonskih poruka, jer pokazujete nepoštovanje i padate u zamku nepromišljenosti i impulsivnosti.

Postepeno se udaljite
Za neke ljude unapred znate da vašu odluku neće dobro prihvatiti, poricaće je i uporno se vraćati u vaš život. Najbolja opcija u takvim slučajevima je postepeno smanjivanje kontakta i druženja, količine informacija koje delite sa njima i polako ali sigurno se na kraju potpuno distancirati. Vaš prijatelj će se tako postepeno navikavati na manje vremena koje provodite u njegovom životu, neće doživeti nagle promene, a vi ćete izbeći da naglo povredite njegova osećanja.

Glas javnosti/D02H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR