Glas Javnosti

Korisni saveti za uštedu goriva

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Amerikanac Skoti Kilmer radio je kao automehaničar 56 godina, a na svom Jutjub kanalu često daje savete vozačima. Nedavno je otkrio nekoliko trikova za manju potrošnju goriva.

Skoti je upozorio vozače da umesto skupih uređaja pokušaju da izvrše sledeće tri ispravke u svom vozilu.

Pritiska u gumama

„Reći ću vam kako da proverite da li je pritisak u gumama dobar. Ako nije u redu, guma će imati previše trenja i vaša potrošnja goriva će biti veća“, objasnio je on.


Neophodno je naduvati gume do nivoa navedenih u uputstvu za vozilo. Vozači koji to ne rade redovno mogu primetiti veću potrošnju goriva, a gume se mnogo brže troše.

Da biste to izbegli, preporučuje se provera pritiska u gumama najmanje jednom u dve nedelje i pre bilo kakvog dužeg putovanja.

Prljav filter za vazduh

Skoti je takođe rekao da vozači mogu da uštede na računima za gorivo tako što će proveriti da li je vazdušni filter čist.

„Vaš automobil sagoreva hiljade kubnih centimetara vazduha, a to ne može efikasno da uradi sa začepljenim filterom“, primećuje on.

Uobičajeno je da se filteri za vazduh u automobilu menjaju jednom godišnje ili ranije ako se vozilo često vozi po prašnjavim uslovima, kako bi se bezbedilo da motor dobije dovoljno čistog vazduha.


Naglo 
ubrzanje i kočenje 

Skoti savetuje vozačima da izbegavaju nagla ubrzanja i kočenja.

„Budite umereni u vožnji jer što se motor brže okreće, to više goriva troši“, rekao je on.

Vlasnici automobila treba da izbegavaju rad motora iznad 2.500 obrtaja u minuti.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR