Glas Javnosti

FRITEZE NA VAZDUH MEGA POPULARNE: Sve popularniji način pravljenja hrane pod lupom

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Koja je razlika između friteze na vazduh odnosno air frayer-a i friteze na ulje?

Friteze na vruć vazduh su sve popularnije u svetu, a zahvaljujući njima ljudi znatno uštede na korišćenju ulja i masti u svakodnevnim obrocima. Ali koliko je zapravo zdravo jesti hranu koju ste spremili u ovim uređajima?

Naime, postoje istraživanja koja su pokazala kako prženje na vazduhu stvara spojeve akrilamide, a koji mogu da budu štetni. Međutim, friteze su korisne jer vam daju ukus i teksturu pržene hrane, ali bez korišćenja ulja ili minimalnom količinom ulja. S druge strane, mala količina ulja smanjuje vašu izloženost akrilamidima.


Friteze na vruć vazduh nasuprot fritezama koje koriste mnogo ulja

Friteza na vruć vazduh ili takozvani air fryer ima grejač koji emituje toplinu u komoru za kuvanje. Ventilator istovremeno cirkuliše sitne kapljice ulja i vruć vazuduh oko hrane. Na kraju ova metoda je bliža prženju nego kuvanju.

One koriste vrlo malo ulja u poređenju s klasičnim fritezama. Međutim, njima je obično potrebno više vremena za prženje hrane, jer ulje koje se koristi u klasičnim fritezama ima veću toplotu od zagrejanog vazduha.

Prednosti prženja na vazduhu

Uopšteno govoreći, prženje na vazduhu smatra se zdravijim od prženja u dubokom ulju. To je naročito istinito s obzirom na vezu između pržene hrane i bolesti srca. Velika konzumacija pržene hrane povezana je s rizikom od bolesti koronarnih arterija, zatajenja srca i moždanog udara.

Takođe, redovna konzumacija pržene hrane povezana je s pretilošću. Studija iz 2015. objavljena u časopisu Nutrients saopštila je da konzumacija pržene hrane više od četiri puta sedmično povećava rizik od pretilosti za 37 posto u poređenju s konzumacijom pržene hrane manje od dva puta sedmično.


Pretilost je sama po sebi povezana s mnogim bolestima, uključujući: visok krvni pritisak, visok holesterol, dijabetes tipa 2, osteoartritis i apneja za vreme spavanja. Uz to, pretilost je faktor rizika i za 13 vrsta raka.

Kod vazdušnih friteza nekoliko kašika ulja je sve što je potrebno da se hrana ispeče, a kod dubokog prženja ne samo da se koristi više ulja, već postoji i veći rizik ponovne upotrebe i zagrejavanja ulja. To predstavlja određene zdravstvene rizike.

Kad god se ulje za kuvanje zagrejava na visokim temperaturama, ono menja svoj sastav i oslobađa potencijalno kancerogenu hemikaliju zvanu akrolein. Ako se ulje ponovo koristi proizvodi se više akroleina.

Udisanje i gutanje ponovno korišćenih ulja može uzrokovati hromosomske promjene koje dovode do raka. Jedna studija iz 2019. godine objavila je da je podgrejano ulje za kuvanje povezano s povećanim rizikom od raka dojke, pluća, debelog creva i prostate.


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR