U potrazi za „tajnama” dugog i zdravog života, mnogi se okreću navikama stanovnika iz tzv. “plavih zona”, gde su ljudi najdugovečniji.
Porodica Melis sa Sardinije u Italiji drži svetski rekord po dugovečnosti, a zanimljivo je da svaki dan jedu potpuno isti ručak. Devet braće i sestara zajedno imaju 861 godinu. Najstariji član ima 109 godina.
Istraživač Dan Buetner godinama proučava navike ljudi u plavim zonama. U nedavnoj objavi na Instagramu, podelio je šta jede najdugovečnija porodica na svetu svakog dana.
Zanimljivo je da svaki dan jedu minestrone supu od tri vrste mahunarki (leblebija, pinto pasulja i belog pasulja), hleb od kiselog testa i čašu crnog vina.
Ovaj obrok je tipičan za plave zone jer se sastoji od celih namirnica biljnog porekla.
– Ljudi koji žive najduže i najzdravije pojedu svakog dana pola šolje do jedne šolje mahunarki. Osim toga, minestrone supa je bogata povrćem, što umnogome doprinosi dugovečnosti – tvrdi nutricionistkinja Samanta Kaseti.
Istraživanja pokazuju da konzumiranje trideset jedinstvenih biljnih namirnica nedeljno može poboljšati zdravlje creva.
Ovo je važno jer creva regulišu telesne funkcije, kao što su krvni pritisak i holesterol, upale, raspoloženje, težinu i apsorpciju hranljivih materija.
– Prirodno fermentisani hleb od kiselog testa ne proizvodi skokove šećera u krvi kao beli hleb, što pomaže u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi. Vremenom, visok šećer u krvi može doprineti insulinskoj rezistenciji i dijabetesu tipa 2 – dodaje je Kaseti za Today.
Glas javnosti / O10S