Glas Javnosti

Učenici 20 škola u Srbiji juče su nagrađeni jer su se istakli po svojoj humanosti, solidarnosti i empatiji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Učenici 20 škola u Srbiji, koji su se istakli po svojoj humanosti, empatiji i solidarnosti, nagrađeni su juče na Nacionalnom danu davanja.

Ministarka prosvete prof. dr  Slavica Đukić Dejanović tom prilikom poručila da veruje da nije bilo lako izabrati pobednike, budući da se u školama redovno organizuju takve aktivnosti i da su mnogi učenici pokazali humanost na delu. Na ovaj poziv odazvalo se više od 100 škola iz Srbije.

Ove godine je ovaj dan u potpunosti posvećen dobroti, negovanju empatije, solidarnosti, drugarstvu. Ministarstvo prosvete je sa zadovoljstvom uputilo poziv svim školama da predlože akcije koje su bile najuspešnije, odnosno koje su se istakle po humanosti, negovanju empatije i solidarnosti“, rekla je Đukić Dejanović. Ona je dodala, da svi od najmlađih do najstarijih, imaju dužnost da sa još više entuzijazma razvijaju vrline i vrednosti“ naših učenika i da ih zajedno podstičemo da budu još  bolji ljudi. 


Kada je reč o obrazovnom sistemu, Đukić Dejanović je istakla da se kroz inovirane planove i programe nastave i učenja neminovno teži savremenim dostignućima i da se mladima omogući da usvoje znanja koja su im neophodna da bi uspešno odgovorili izazovima savremenog sveta, ali da je, kako kaže, jednako važna i vaspitna funkcija škole.

U tom smislu u školama se intenzivno pokreću i ostvaruju brojne aktivnosti koje afirmišu osnovne moralne vrednosti, vrednosti pravde, istine solidarnosti, slobode, poštenja, odgovornosti, međusobnog poštovanja i uvažavanja. Ministarstvo prosvete podržava učešće u obeležavanju Nacionalnog dana davanja, zato što ovaj dan doprinosi ostvarivanju osnovnih ciljeva obrazovanja i vaspitanja, posebnog onih koji se odnose na razvijanje pozitivnih ljudskih vrednosti“, poručila je ministarka.


Izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić rekao je da otvaramo godinu dobrote u kojoj želimo da budemo bolji nego što smo ikada bili i istakao da donacije naroda čine 60 odsto ukupnih donacija i da će se još više građana uključiti, kroz novčana davanja, ali i mnoge druge aktivnosti. Prisutnima se obratila i direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID Srbija Naida Zečević-Bin.

Glas javnosti /Z01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR