Glas Javnosti

U narednih pet godina neće ko imati da nam školuje decu !!!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Oduvek je stub svake uređene države bilo obrazovanje.U Srbiji se taj stub ozbiljno "klima".

Krajem prošle godine na skupu SANU dekani fakulteta su ukazali na vrlo ozbiljan problem koji ćemo imati nedostatkom nastavnog kadra u budućnosti.Primera radi prethodne godine je na fakultetima za profesora hemije apliciralo 3 brucoša biologije 2 ,fizike 7, matematike 3 ,srpskog jezika 60, istorije 84.Ovaj podatak se smatra istorijskim minimumom upisanih brucoša.

Ovakav poražavajući trend je krenuo 2015-te god. kada je na nastavničkim fakultetima bilo "čitavih" 112 kandidata a sledeće god. duplo manje!!! Već 2016-te god. je nedostajalo 500 nastavnika matematike i fizike.Pravilo "Ministarstva prosvete" je da se zapošljavaju isključivo nastavnici sa master diplomom što je u praksi veoma komlikovano jer akreditacija studenata fakultet košta 500.000 din. i ukoliko nema u grupama dovoljnog broja studenata onda "Ministarstvo prosvete" akreditacije ne finansira iz budžeta već sve pada na teret fakulteta odnosno studenata.Istraživanjem ove teme došli smo do saznanja da je na svetskom nivou Finska najuređenija država po pitanju obrazovanja a prosvetni radnici najtraženija profesija.


Finci najviše ulažu upravo u sistem obrazovanja,deca tokom školovanja imaju apsolutno sve besplatno počev od udžbenika preko nastavnih sredstava pa do obroka u školi dok nastavnici i profesori predaju onako kako smatraju da treba pridržavajući se osnovnih normi obrazovnog sistema.Naravno suvišno je reći da su im plate na veoma zavidnom nivou.U Srbiji je situacija dijametralno suprotna.....Plate prosvetnih radnika su sramotno niske i uopšte ne čudi činjenica da mladi neće da se školuju za buduće nastavnike i profesore. Status nastavnika u društvu je takođe sramotan počev od ophođenja učenika i roditelja pa preko niskih zarada.Još jedna tužna činjenica je i to da pored toga što je ophođenje prema nastavnicima loše neretko se dešava da i oni prema deci ne budu "prijateljski nastrojeni" a uzrok je nezadovoljstvo statusom u društvu kao i loša zarada.

Zamislite jednog programera koji u bilo kojoj kompaniji može zaraditi oko 250.000 din. da ode u neku školu i predaje informatiku i računarstvo za 75.000 din. !!!Ovom negativnom trendu u prosveti svedoči i činjenica da je do 2021-e god. bila na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru te je od 110.000 zaposlenih u prosveti 35.000 bilo zaposleno "na određeno", mladi ljudi su osećali nesigurnost i postajali sve nezadovoljniji. Produkt celokupne situacije dobijamo upravo sada da ako neko od "stalnih" nastavnika ode na bolovanje nema ko da ih menja pa je čak bilo i predloga da se zapošljavaju penzionisani nastavnici ili apsolventi na fakultetima kako bi se "popunile praznine" a sve to "preko grbače" naše dece koja iz škola izlaze sa sve manje znanja i maturski radovi su im sve lošiji.
 
Ovakav podatak uopšte ne treba da nas čudi sobzirom da se u Srbiji prosvetni radnici tretiraju veoma loše i bolno je i tužno jer se zna da je obrazovanje veoma bitan faktor i da su se do ne tako davno lekari,učitelji,nastavnici smatrali "elitom" jednog društva,države dok danas to nikako nije slučaj.



Složićete se i kada budete saznali da jedan prosvetni radnik zarađuje isto kao nekvalifikovani fizički radnik.Zaista ne treba da nas začudi zašto onda mladi nikako ne žele u "prosvetare"Iz "Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije" (NSPRS) kažu da su 2009-te god. imali 2,89 puta višu zaradu od minimalne zarade i od tada apsolutno sve ide na štetu prosvetnih radnika gde sada zarađuju 1,74 puta više od "minimalca".Još jedna činjenica koja nikako ne ide u prilog prosvetarima je i to da i pored višeg BDP-a u Srbiji u odnosu konkretno na Republiku Srpsku,BIH,Makedoniju oni imaju više plate za 12.000din.(100e).Ako se ovako nastavi zaista ćemo ostati bez stručnog kadra koji će školovati buduće naraštaje i pored povećanja od 01.01.2024-te god. zarade prosvetnih radnika su veoma niske.
 
Moramo dobro promisliti kuda sve ovo vodi i kako smo od "elite" društva napravili građane drugog reda.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR