Glas Javnosti

STATISTIKA KAŽE DA VIŠE OD POLA SRBA NEMA SVOJU SOBU: Domaćinstva na Balkanu prenaseljena, Crna Gora rekorder

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na Balkanu tradicionalno u okviru jednog domaćinstva živi više generacija, a poslednjih godina je to polako postalo i neka vrsta nužnosti zbog visokih cena nekretnina.

Prema podacima Eurostata o procentu populacije koja živi u prenaseljenim domaćinstvima, rekorder je Crna Gora (61%), dok je taj postotak najmanji na Kipru (2,3%). Posle Crne Gore po prebukiranosti visoko su pozicionirane Albanija (58%) i Srbija (51%). Slede Severna Makedonija, Rumunija, Bugarska i Hrvatska. Inače, prosek u EU je 17,3%.
Što se tiče ostatka Evrope, prebukiranost domaćinstava je znatno manja nego u balkanskim zemljama. Najveći procenat prema Eurostatu beleže Italija, Mađarska, Slovenija, Nemačka i Švedska, dok je najmanje članova koji žive u istoj kući beleži Švajcarska.

Kako Eurostat određuje prenaseljenost domaćinstva?
 
Kako je istaknuto u studiji Eurostata domaćinstvo se tretira kao prenaseljeno kada nema minimum jednu sobu za isto, tj. jednu sobu po paru ljudi, tj. po jednu sobu za punoletne stanare, po jednu sobu za par tinejdžera ili dece mlađe od 12 godina.
Ova tema je izazvala mnoštvo komentara na popularnoj platformi Reddit.
Komentar korisnika ove društvene mreže pokazuju da im je situacija prebukiranosti kuće dobro poznata.
- Tri do četiri generacije živi u jednoj kući. Koliko samo znam ovakvih slučajeva - jedan je od komentara.
- Šezdeset odsto populacije delilo sobu sa bratom ili sestrom do 20 i neke, masa ljudi živi sa roditeljima, niko svoju nekretninu nema - još jedna je u nizu reakcija na temu.
- Moja soba u kući u kojoj živimo je 3 sa 3 metra. I moji očekuju da se oženim, dovedem ženu i imam dva deteta u tom sobičku - stav je još jednog komentatora.


Glas javnosti/ B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR