Glas Javnosti

PLAĆEN KUĆNI RAD: Evo koliko će iznositi cifra, stupio na snagu Pravilnik

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon osmočasovnog radnog vremena za koje je plaćena, žene često očekuje i nekoliko sati neplaćenog rada u domaćinstvu.

U Srbiji je uvedena metodologija koja će regulisati ovo pitanje, a to bi moglo značiti da će se neplaćeni rad u domaćinstvu više uzimati u obzir prilikom planiranja radnog vremena i plata, možda čak i da će biti donete određene politike ili mere koje će podržati žene u ravnoteži između poslovnog i porodičnog života. Ovo bi moglo da dovede do veće svesti o važnosti neplaćenog rada i potrebi njegovog priznavanja i vrednovanja u društvu.

Prema istraživanju RZS-a sprovedenom od 2021. do 2022. godine, žene u Srbiji svakodnevno provode dvostruko više vremena u neplaćenim kućnim poslovima u odnosu na muškarce. Zbog toga je u našoj državi donet Pravilnik o metodologiji za obračun neplaćenog kućnog rada, koji je stupio na snagu u petak (22. mart). Važno je napomenuti da se ovaj pravilnik ne odnosi isključivo na žene.

- Termini koji se koriste u ovom pravilniku, a koji imaju rodno značenje, izraženi u gramatičkom muškom rodu, podrazumevaju prirodni ženski i muški pol lica na koja se odnose - jasno se ističe u Pravilniku.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR