Glas Javnosti

NAUČITE GA NAPAMET: Ovo je SPISAK svih ZAKONSKIH PRAVA koja imate kao pacijent u Srbiji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kada je čovek bolestan, nije jak, ali ako zna koja sve prava ima kad dođe kod lekara, odmah je snažniji.

Kada je čovek bolestan, bira između dva rizika – da se prepusti bolesti i da se prepusti medicini – koja nije magija. Ipak, živimo u 21. veku, medicina je napredovala do nivoa koji zaista može delovati magično – ako vašoj bolesti ima leka i ako naiđete na lekara kome je Hipokratova zakletva svetinja, čiji deo glasi:

„U času kada stupam među članove lekarske profesije, svečano obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti. Svoj poziv ću obavljati savesno i dostojanstveno. Najveća briga će mi biti zdravlje mog bolesnika“, a na te reči obavezuje se svaki lekar kad završi fakultet.

Takođe, u Kodeksu medicinske etike Lekarske komore Srbije piše da je zdravlje pacijenta osnovna obaveza lekara.

Ali, ali, avaj, ali – u Srbiji je u poslednjih deset godina podneto više od 230 krivičnih prijava protiv lekara zbog nesavesnog lečenja, prema podacima Udruženja pravnika za medicinsko i zdravstveno pravo Srbije.


Tu situaciju moglo bi da promeni poznavanje prava – kada bi svaki pacijent pokazao da zna koja su njegova prava, drastično bi se smanjila mogućnost da pojedini lekari zloupotrebe svoju „superiornost“ i pacijentovu „slabost“.

Pre nekoliko dana na Instagram stranici adv.kanc.tomic_krezovic objavljen je sažetak prava koje ima svaki pacijent, budući da su pravnici iz iskustava klijenta zaključili da im zdravstvene ustanove neretko uskraćuju prava za koja niste ni znali da imate.

Zato je važno da se informišite o svojim pravima, a ukoliko vam zdravstvena ustanova ili zdravstveni radnik uskraćuje zakonom zagarantovana prava, obratite se zdravstvenoj inspekciji ili sami pokrenite postupak.

Da li znate koja su vaša prava kao pacijenta?

Pravo na obaveštenje

Pacijent ima pravo da bude obavešten o:

– dijagnozi i prognozi bolesti

– kratkom opisu, cilju i koristi od predložene medicinske mere

– potencijalnim riticima medicinske mere i potencijalnim promenama nakon preduzimanja mere

– alternativnim metodama lečenja

– dejstvu lekova i sporednim posledicama

Zaprećena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara za zdravstvenog radnika koji pacijentu ne pruži gorenavedeno obaveštenje.

(Foto: Jutjub)

Pravo na poverljivost

Pacijent ima pravo na poverljivost svih ličnih informacija, koje je saopštio nadležnom zdravstvenom radniku, uključujući i one koje se odnose na stanje njegovog zdravlja i potencijalne dijagnostičke terapijske procedure, kao i pravo na zaštitu svoje privatnosti tokom sprovođenja dijagnostičkih ispitivanja i lečenja u celini.

Zaprećena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara za zdravstvenog radnika koji pacijentu ne pruži gorenavedeno obaveštenje.

Podaci o zdravstvenom stanju, odnosno podaci iz medicinske dokumentacije, spadaju u podatke o ličnosti i predstavlaju naročito osetljive podatke o ličnosti pacijenta.

Zaprećena je kazna od 300.000 do 1.000.000 dinara za zdravstvenu ustanovu koja prekrši obavezu čuvanja naročito osetljivih podataka o ličnosti pacijenta, odnosno neovlašćeno raspolaže ili rukuje podacima iz medicinske deokumentacije pacijenta.

Pravo uvida u medicinsku dokumentaciju

Pacijent ima pravo uvida u svoju medicinsku dokumentaciju.

Pacijent ima pravo na kopiju medicinske dokumentacije i snosi neophodne troškove izrade kopije medicinske dokumentacije.

Zaprećena je kazna od 300.000 do 1.000.000 dinara za zdravstvenu ustanovu koja pacijentu ne omogući uvid u svoju medicinsku deokumentaciju i njeno kopiranje, dok je za isti prekršaj za zdravstvenog radnika zaprećena kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

Pravo na humanost i dostojanstvo

Pacijent ima pravo na najviši nivo olakšavanja patnje i bola, saglasno opšteprihvaćenim stručnim standardima i etičkim principima, što podrazumeva terapiju bola i humano palijativno zbrinjavanje.

Pacijent ima pravo na kvalitetnu zdravstvenu uslugu koja podrazumeva odgovarajući nivo pružanja zdravstvenih usluga i humanog odnosa prema pacijentu.

Pacijent ima pravo da odbije da njegovom pregledu prisustvuju učenici i studenti škola i visokoškolsih ustanova zdravstvene struke, kao i bilo koji drugi zdravstveni radnici u zdravstveni saradnici, pored nadležnog doktora medicine.

Pacijent ima pravo da slobodno odlučuje o svemu što se tiče njegovog života i zdravlja.

Pacijent ima pravo da predloženu medicinsku meru odbije, čak i kada se njome spasava i održava njegov život.


Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR