Glas Javnosti

EVROPA SE PREDOMIŠLJA: U Evropi se lome koplja oko pitanja proizvodnje mesa u laboratoriji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Beč, Pariz i Rim, zajedno sa još devet zemalja EU, spremni su da tvrde da meso uzgajano u laboratoriji predstavlja "pretnju pravim metodama proizvodnje hrane".

Za ovu tvrdnju o mesu iz laboratorija je diplomatski izvor za Euractiv ocenio da je "preuveličana i preuranjena".

Laboratorijski uzgajano meso "ne predstavlja održivu alternativu primarnoj proizvodnji na farmama" i postavlja etička, ekonomska, socijalna i javnozdravstvena pitanja koja "su ključna za buduće društvo", navodi se u belešci koja će biti razmatrana na sledećem sastanku ministara poljoprivrede EU-a u utorak (23. januara).


- Ove prakse predstavljaju pretnju pristupima zasnovanim na primarnim farmama i pravim metodama proizvodnje hrane koje su u samom srcu evropskog modela poljoprivrede - navodi se u dokumentu.

Iako je njegov naslov "Uloga CAP-a (Zajedničke poljoprivredne politike EU) u očuvanju visokokvalitetne i primarne proizvodnje hrane na farmama", njen osnovni cilj je "prakse proizvodnje hrane zasnovane na ćelijama (iz laboratorija)".

Autori beleške su austrijska, francuska i italijanska delegacija, a podržavaju je delegacije iz Češke, Kipra, Grčke, Mađarske, Luksemburga, Litvanije, Malte, Rumunije i Slovačke.

Stav 12 zemalja mogao bi da otvori razdor u Savetu.

- Identifikovanje mesa uzgojenog u laboratoriji kao pretnje izgleda veoma preuveličano i preuranjeno - rekao je jedan diplomata za Euractiv.

- To je sektor koji još ne postoji, u ovom trenutku se radi o inovacijama u laboratoriji. Suzbijanje ovoga sada samo ometa onu vrstu inovacije koja je upravo neophodna za održivost - nastavili su.

Trenutno u Evropi ne postoji ćelijsko meso, a odobrenje bi moglo doći tek nakon procene Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA), prema odredbama takozvane Uredbe o novoj hrani.


Za sada, dvanaest zemalja ne traži promenu pravila, ali pozivaju da se "uzimaju u obzir ova pitanja i ishodi diskusija koje će se održati sa državama članicama i evropskim civilnim društvom pre donošenja bilo kakvih odluka o odobrenju tržišta" .

Italija je do sada bila najglasniji protivnik mesa uzgojenog u laboratoriji, predlažući i odobravajući nacionalnu zabranu prodaje proizvoda celularne poljoprivrede (iz laboratorija). Mera je trenutno pod lupom EU zbog mogućeg kršenja pravila jedinstvenog tržišta.

Holandija je prednjačila u proizvodnji laboratorijskog/ćelijskog mesa, oslanjajući se na istraživanje profesora Marka Posta sa Univerziteta u Mastrihtu, koji je 2013. predstavio javnosti prvi hamburger napravljen u laboratoriji.

EU je 2021. odobrila dva miliona evra holandskom projektu "Hrana za meso", koji je razvila firma za ishranu životinja Nutreco zajedno sa Mosa Meat, startapom koji je nastao iz eksperimenata profesora Posta.


Glas javnosti/ A04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR