Glas Javnosti

DEVOJKU KOJA NE VOLI DA PIJE VODU OPERISALI SU DVA SATA: Doktori pokazali šta su našli u BUBREZIMA - lekcija koja će mnoge naučiti pameti! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Umesto vode pila je zaslađena pića, odnosno sokove.

Svi smo svesni važnosti unosa vode za naš organizam, ali koliko je opasno kada se voda gotovo uopšte ne unosi u organizam, pokazali su lekari u Tajvanu. Naime, jedna dvadesetogodišnja devojka je završila u bolnici sa više od 300 bubrežnih kamenaca zbog hronične dehidracije izazvane konzumacijom zaslađenih pića umesto vode.

Posledice nedovoljnog unosa vode

Ova mlada devojka je godinama izbegavala unos vode i umesto toga je pila samo sokove i alkohol. Kada je konačno primljena u bolnicu, ultrazvuk je otkrio stotine bubrežnih kamenaca u njenom natečenom desnom bubregu, veličine od pet milimetara do dva centimetra. Ovaj slučaj jasno pokazuje koliko je unos vode ključan za sprečavanje koncentracije minerala u mokraći i razvoj bubrežnih kamenaca.




Statistika o bubrežnim kamencima

Prema rečima dr Lima Chye-yanga, većina populacije može razviti bubrežne kamence u nekom periodu života, pri čemu su muškarci pod većim rizikom od žena. Obično se javljaju kod osoba starijih od 50 do 60 godina, ali ovaj slučaj pokazuje da nisu isključivo vezani za starije generacije.

Ovaj slučaj jasno ističe opasnosti nedovoljnog unosa vode i naglašava važnost redovnog unošenja tečnosti, posebno vode, za održavanje zdravlja bubrega i sprečavanje razvoja bubrežnih kamenaca. Mladi ljudi posebno treba da budu svesni ovih rizika i da vode računa o svom unosu tečnosti radi očuvanja zdravlja.

Glas javnosti /D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR