Glas Javnosti

VAŽNO AKO TAMO PLANIRATE DA LETUJETE: Da li su napadi ajkula u Egiptu česti i kako se od njih zaštititi?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Deo obale Crvenog mora u Egiptu, dužine od 74 kilometra ostaće zatvoren do nedelje zbog napada ajkule u kojem je život izgubio mladi Rus Vladimir Popov. Egipatsko ministarstvo životne sredine saopštilo je da je muškarac ubijen pošto ga je napala tigrasta ajkula u vodama u blizini Hurgade. Vlasti su zatvorile deo obale od 74 kilometra, najavljujući da će ostati zabranjen do nedelje. Ministarstvo j

Da li su napadi ajkula u Egiptu uobičajeni?

Na video snimku koji kruži internetom, vidi se čovek kako se pomera u vodi pre nego što ga je više puta napala ajkula koja je kružila oko njega, a zatim ga je povukla pod vodu. Snimak, navodno, predstavlja napad na ruskog turistu.

Napadi ajkula su retki u obalnim regionima Crvenog mora. Međutim, 2022. godine, dogodila su se dva fatalna napada u Hurgadi u roku od nekoliko dana. Poginuli su austrijski i rumunski turista.


Egipatska letovališta na Crvenom moru, uključujući Hurgadu i Šarm el Šeik, mogu se pohvaliti nekim od najpoznatijih plaža u zemlji i popularna su među evropskim turistima. Ronioce privlače strmi obronci koralnih grebena na moru, koji nude bogat i živopisan morski život.

Šta možete učiniti da smanjite rizik od napada?

Tigraste ajkule su velike vrste koje žive u tropskim i umerenim vodama. One spadaju među ajkulama koje Međunarodna datoteka o napadima ajkula najviše navodi kada govori o neprovociranim napadima na ljude, prenosi AP.

Međunarodna baza podataka o napadima ajkula kaže, međutim, da je relativni rizik od napada veoma mali. Šansa da vam život oduzme baš ajkula je oko 1 od 4 miliona.

Ali postoje stvari koje možete da uradite da još više smanjite rizik. Saveti podrazumevaju izbegavanje noćnog kupanja, ulazak u vodu ako krvarite i, naravno, plivanje u području u kom je primećena ajkula.


Plivači se takođe pozivaju da ostanu u grupama jer je veća verovatnoća da će ajkule juriti pojedince. Kada ste u vodi treba se uzdržavati od prekomernog prskanja i ostati blizu obale.

Ako ajkula napadne, Međunarodna datoteka o napadima ajkula kaže da je najbolja strategija da je udarite na vrh nosa ili ciljate na ranjiva mesta poput škrga i očiju, prenosi N01S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR