Glas Javnosti

U crnoj čokoladi otkriveni teški metali

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

ČAK U 23 OD 28 TESTIRANIH PLOČICA NAĐENI POTENCIJALNO ŠTETNI NIVOI OLOVA I KADMIJUMA. Nakon što su testiranja otkrila štetne nivoe teških metala, časopis Consumer Reports pozvao je četiri američka proizvođača čokolade da se do 14. februara obavežu da će smanjiti količine opasnih elemenata, konkretno olova i kadmijuma, u svojim proizvodima od crne čokolade.

Consumer Reports je u pismima kompanijama The Hershey, Mondelez International, Theo Chocolate i Trader Joe’s naveo da dugotrajna izloženost metalima može rezultirati problemima nervnog sistema, imunosupresijom i oštećenjem bubrega, prenosi Poslovni dnevnik pozivajući se na Reuters.

Naglasio je i da je opasnost veća za trudnice i malu decu zbog povećanih rizika od problema u razvoju. Pisma koja je Consumer Reports poslao na adrese četiri kompanije podržalo je gotovo 55.000 potpisnika peticije.

Prošlog meseca je u ovom časopisu objavljeno da su u čak 23 od 28 testiranih pločica crne čokolade otkriveni potencijalno štetni nivoi olova, kadmijuma (ili oba) za ljude koji jedu više od jedne unce (28 grama) čokolade dnevno.


Pet testiranih čokolada u sebi je sadržalo povišene nivoe oba metala. Consumer Reports ističe da mnogi potrošači jedu crnu čokoladu smatrajući da nosi potencijalne prednosti za zdravlje i relativno niže nivoe šećera od klasične čokolade. Četiri prozvane kompanije nisu odgovorile na upite.

Iz Nacionalnog udruženja poslastičara u Sjedinjenim Američkim Državama istakli su da kalifornijske zdravstvene smernice koje Consumer Reports koristi i koje smatra da pružaju najveću dostupnu zaštitu “nisu standardi sigurnosti hrane” i da je čokolada sigurna za jelo.

Potrošači su Trader Joe’s tužili najmanje devet puta zbog crne čokolade otkako je Consumer Reports objavio svoju studiju. Hershey’s i Mondelez takođe su tuženi zbog otkrića časopisa, kao i drugi proizvođači čokolade, uključujući Godivu i Lindt.


Zagađenje životne sredine

Međutim, stručnjaci ističu da je ta izveštaj tek načet mnogo većeg problem. Teški metali mogu se otkriti u mnogo različitih namirnica, a ograničeno testiranje i nedostatak regulacija za označavanje ostavljaju potrošače u mraku.

Neki metali, poput gvožđa, neophodni su za zdravlje. Drugi, poput olova i kadmijuma, nemaju korisnu svrhu za telo nezavisno od količini i otrovni su u velikim količinama, podaci su Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ni olovo se ne smatra bezbednim, ali ono postaje opasnije kada se nakuplja u telu. Prema CDC-u, izloženost olovu može uticati na gotovo sve sisteme organa, ali je posebno opasna za centralni nervni sistem, što uključuje i mozak. Dugotrajna izloženost kadmijumu može da dovede do želudačnih problema i može da ošteti bubrege, kako kod dece, tako i kod odraslih.

Mnogi teški metali, uključujući olovo i kadmijum, prirodno se pojavljuju u tlu, a iz zemlje ulaze u hranu. Neki su u životnu sredinu stigli ljudskim delovanjem na globalnom nivou, uključujući zagađenje iz poljoprivrede, industrije i prevoza.

Možda najpoznatiji primer je olovo koje se decenijama koristilo u benzinu u svetu do pre 30-ak godina, a koje se proširilo atmosferom i taložilo na tlu, gde je ostalo do danas.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR